14 millió gyermeket érint a szíriai és iraki konfliktus

Az UNICEF közleménye szerint mintegy 14 millió gyermek szenved a Szírián és Irak jelentős részén dúló, egyre fokozódó konfliktus miatt a régióban.

Az immáron 5. éve tartó szíriai válságban továbbra is az országban élő több mint 5,6 millió gyermek helyzete a legreménytelenebb. Közülük 2 millióan élnek az ország azon területein, amelyek a harcok vagy egyéb körülmények miatt szinte teljesen el vannak vágva a humanitárius segítségnyújtástól. A szíriai gyerekek közül hozzávetőleg 2,6 millióan továbbra sem részesülnek oktatásban.

Majdnem 2 millióra tehető azon szíriai gyermekek száma, akik menekültekként élnek Libanonban, Törökországban, Jordániában és más országokban. Nem is beszélve arról a menekülteket befogadó, veszélyeztetett közösségekben élő 3,6 millió gyermekről, akik az oktatás, egészségügy, és hasonló szolgáltatások túlterhelése miatt küszködnek.

Mindeközben az Irakot megbénító, a szíriaival egyre inkább összekapcsolódó válság miatt több mint 2,8 millió gyermek kényszerült elhagyni otthonát, és sokan közülük a fegyveres csoportok ellenőrzése alatt tartott területeken rekedtek.

„A legfiatalabbak nem is ismernek mást a válságos időkön kívül. A változásokra még igen fogékony serdülőkorú fiatalok számára az erőszak és a szenvedés nem csak a múltjukat árnyékolja be, de a jövőjükre is hatással van” – nyilatkozta Anthony Lake, az UNICEF elnöke. „A válság ötödik évébe érve a fiataloknak ezt a generációját az a veszély is fenyegeti, hogy elvesznek az erőszakspirálban, és ugyanazokat a mintákat örökítik tovább a következő nemzedék számára, amelyektől ők maguk is szenvedtek.”

A konfliktus keltette zűrzavar ellenére a gyerekek és fiatalok továbbra is elképesztő bátorságról és eltökéltségről tesznek tanúbizonyságot. Egy különleges weboldalon (childrenofsyria.info) közzétett új portréiban az UNICEF olyan történeteket oszt meg az érdeklődőkkel, mint amilyen a 16 éves Alaa-é, aki Homsz háború által megtépázott városából kényszerült menekülésre, és aki a történtek ellenére folytatja tanulmányait, miközben más gyerekek számára tart órákat. Aztán ott van még a 10 éves Christina is, aki Irak északi részén, egy óvóhelyen él, és segít a leckében a nála kisebbeknek.

„Az elszenvedett sérelmek és a megtapasztalt borzalmak ellenére, dacára annak, hogy a felnőttek láthatólag képtelenek véget venni ennek a szörnyű konfliktusnak, a válsággal érintett gyermekek nem veszítették el bátorságukat és eltökéltségüket, hogy egy szebb jövőt építsenek maguknak” mondta Lake. „Látva az ő elszántságukat, mi sem lehetünk restek segíteni nekik. Tudva, hogy ők kitartanak, mi sem adhatjuk fel.”

Az UNICEF hosszú távú befektetések elindítását sürgeti a gyermek- és fiatalkorú lakosság igényeinek kielégítése érdekében, illetve hogy felvértezhessék őket azokkal a képességekkel és ösztönző erővel, melyek egy stabilabb jövő kiépítéséhez szükségesek. Az UNICEF szerint az ilyen jellegű befektetéseknél elsődleges szempontot jelentenek az alábbiak:

  • A serdülők számára biztosított felzárkóztató oktatás, szakképzés, illetve rekreáció lehetőségei. A mintegy 5 millió 12 és 18 év közötti szíriai fiatalnak olyan támogatásra van szüksége, amelyen keresztül készségeket sajátíthatnak el és biztosíthatják megélhetésüket.
  • A konfliktussal érintett gyermekek számára elérhető formális és informális tanulási lehetőségek, illetve olyan tanúsító rendszerek, melyek segítségével megőrizhető a diákok tanulói státusza.
  • Veszélyeztetett gyermekeknek, például az erőszakot megélt gyermekeknek biztosított szolgáltatások, melyek pszicho-szociális ellátást és támogatást nyújtanak.

Az oktatási és egészségügyi rendszerek megerősítése, és a megélhetési feltételek támogatása a befogadó közösségekben, hogy a konfliktusban valamilyen formában érintett minden gyermek segítséghez jusson.

Kapcsolódó dokumentumok:

  • 14 millió gyermeket érint a szíriai és iraki konfliktus

    Syria-four-year-press-release.docx

    48.63 kB

    Letöltés