25 éves a Gyermekjogi Egyezmény

A CRC (Convention on the Rights of the Child), vagyis ENSZ Gyermekjogi egyezmény 25. évfordulóját ünnepeljük idén. Hogy miért ünneplünk egy nemzetközi egyezményt? Mert valójában sokkal több egy egyszerű dokumentumnál.

Az Egyezmény a világtörténelem egy reményteli pillanatában, 1989. november 20-án született meg New Yorkban, az ENSZ égisze alatt. A világ országainak akkori vezetői soha nem látott egyetértésben írták alá. A folyamat azonban itt nem állt meg, az Egyezményt követte három kiegészítő jegyzőkönyv: egy a gyermekekről fegyveres konfliktusokban, egy a gyermekkereskedelemről, gyermekprostitúcióról és gyermekpornográfiáról, és egy a jogsérelmek esetén benyújtható panaszeljárásról.

Az előbbiek alapján sejthető, hogy komoly problémákra ad választ, de az Egyezmény nem csak emiatt sokkal több egy távoli, formális nemzetközi jogi dokumentumnál.

Először is, ha jobban megnézzük, a megfogalmazott jogok összeállnak egy egészen kézzelfogható útmutatóvá: elmondják mi szükséges ahhoz, hogy egy gyermek teljes életet éljen, és szabadon fejlődhessen. Az, hogy az ezt leíró jogokat három kivétellel az összes országa elfogadta, óriási siker volt a világ gyermekei számára.

Másodszor, a magyar országgyűlés 1991-ben törvényben is kihirdette az Egyezményt, vagyis az a hazai törvényekhez hasonlóan hatályos és érvényes. Magyarország a Gyermekjogi egyezmény mellett az első két kiegészítő jegyzőkönyvet is aláírta, a harmadik aláírása azonban még hátravan.

Harmadszor, az Egyezmény kötelességet ró azokra az államokra, akik aláírták. Amellett, hogy a tartalmát magukra nézve kötelezőnek fogadják el, az országoknak – így Magyarországnak is – az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága előtt rendszeresen be kell számolnia az Egyezményben foglaltak betartásáról. A Bizottság a kormányok mellett civil szervezeteket is meghallgat, éppen idén tavasszal volt a legutóbbi ilyen alkalom, a kormány meghallgatása pedig szeptemberben következik.

Az Egyezmény az UNICEF pártfogásával született meg, de a munkának itt nem lett vége: azóta világszerte azon dolgozunk, hogy a szerződésben foglalt gyermekjogok érvényesüljenek.

Magyarországon is azért küzdünk, hogy a gyermekjogokat minél többen megismerjék, gyerekek és felnőttek egyaránt. Tudjuk, hogy mások jogainak tiszteletben tartása a minket megillető jogok megismerésével kezdődik, és hiszünk abban, hogy a felelősségvállalás és a tudatos jövőépítés a jogok ismeretéből fakad. A gyermekjogok ugyanis nem csak a szülőknek mutatják meg, hogy mire van szüksége egy gyermeknek a teljes élethez, hanem egy tudatos, mások problémái iránt fogékony társadalom kialakulásához is hozzájárulnak.

Az alábbiakban egy olyan gyűjtemény található, ami segítségével könnyedén megismerhetjük magukat a gyerekjogokat, és érvényesülésüket Magyarországon.

1. Fakultatív Jegyzőkönyv

2. Fakultatív Jegyzőkönyv

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának Záró észrevételei (1998)

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának Záró észrevételei (2006)

Civil jelentés a Gyermekjogi egyezmény magyar végrehajtásáról (2006-2012)

Gyerekjogi plakát

Gyerekjogok gyereknyelven

Gyerekszemmel a Gyermekjogi egyezmény

Kézikönyv a gyermekjogi egyezmény alkalmazásához

Gyerekjogi csatorna: https://www.youtube.com/user/gyerekdejoggal