800 ezer gyerek menekült el az erőszak miatt

Több mint másfél millió ember – köztük 800 000 gyerek – menekült el az erőszak elől a Csád-tó térségében [Nigéria: 1 235 294; Niger: 100 000; Csád: 41 300; Kamerun: 146 000]. Északkelet-Nigériában a Jama’atu Ahlis Sunna Lidda’awati wal-Jihad (JAS) fegyveres csoport (közismertebb nevén „Boko Haram”), a katonaság és a civil önvédelmi csoportok közötti konfliktus következtében fellépő bizonytalanság egyre súlyosabb humanitárius válsághelyzetté szélesedett.

A konfliktus nehezét a gyerekek szenvedik el: elveszítik otthonaikat, különböző fegyveres csoportokba toborozzák őket, elválasztva őket családjuktól, kockára téve életüket. Nigériában, Kamerunban, Csádban és Nigerben több ezer gyermek (fiú és lány) esett áldozatául az emberi jogok súlyos megsértésének. Sokakat megöltek vagy minden képzeletet felülmúló erőszaknak és bántalmazásnak tettek ki; a lányokat szexuálisan bántalmazták vagy házasságra kényszerítették, a fiúkat pedig harcosoknak toborozták és harcolni küldték a fegyveres csoportok oldalán.

A térségben élő gyermekekben egyvalami közös: elveszítik gyermekkorukat. Mindennap alapvető jogaiktól fosztják meg őket, a válság pedig messzemenő kihatással lesz életükre.

 • A gyermekek kimaradnak az oktatási rendszerből: A négy országban a konfliktus következtében több mint 1100 iskola döntött a bezárás vagy jelentős szolgáltatáscsökkentés mellett. A fegyveres csoportok célzottan támadnak meg tanárokat és diákokat; sok osztálytermet megrongáltak, kifosztottak vagy megszálltak a krízis kezdete óta. Északkelet-Nigériában 2012. és 2014. között 338 olyan esetet jelentettek, ahol iskolákat ért támadás, melyek során 196 tanárt és 314 iskolás gyermeket gyilkoltak meg.
 • A gyermekek elveszítik otthonukat és családjukat: A lakóhelyüket elhagyni kényszerülő gyermekeket egyre nagyobb számban szakítják el családjuktól. Ezek a gyerekek különösen kiszolgáltatottak a bántalmazással, kizsákmányolással és a fegyveres erők toborzási akcióival szemben.
 • A gyermekek számára megszűnik az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés: A harcokkal leginkább sújtott területeken az egészségügyi központokat lerombolták, az egészségügyi dolgozók pedig elmenekültek, így sok család többé olyan egészségügyi szolgáltatásokhoz sem jut hozzá, mint a kötelező védőoltások, vagy a csecsemő- és gyermekgondozás.

Az UNICEF már ott van mind a négy országban, hogy reagáljon a gyermekek legsürgetőbb szükségleteire. Az UNICEF szerte a Csád-tó térségében fokozta humanitárius segítségnyújtását a gyermekek és családjaik számára, akik elhagyni kényszerültek otthonukat a válság következtében. Ennek keretében – más ENSZ-ügynökségekkel, kormányzati hatóságokkal és helyi partnerekkel karöltve – többek között tiszta ivóvizet és életmentő egészségügyi szolgáltatásokat biztosítunk, újra elérhetővé tesszük az oktatást átmeneti tanulási környezetek kialakításával, terápiás kezelésben részesítjük az alultáplált gyerekeket, és gondoskodunk róla, hogy képzett szakemberektől pszichológiai segítséget is kapjanak.

Év eleje óta az UNICEF többek között azon dolgozik, hogy:

 • Átmeneti tanulási környezetet és iskolaszereket biztosítson, illetve hogy integrálja a lakóhelyüket elhagyni kényszerült gyermekeket a már meglévő iskolákba úgy, hogy néhány településen nappali és esti tanrendet vezetnek be. Eddig több mint 40 000 lakóhelyét elhagyni kényszerült és menekült gyermek jutott oktatáshoz és folytathatja ezáltal tanulmányait az általunk biztosított iskolaszereknek köszönhetően. [Ebből 30 371-en Északkelet-Nigériában, 5000-en Kamerunban, 3017-en Nigerben és 2000-en Csádban].
 • Kezelésben részesítse a súlyos, akut alultápláltságban szenvedő gyermekeket táplálásterápiával, illetve hogy mikrotápanyag-pótlással és a megfelelő táplálási gyakorlatok terjesztésével megelőzze az alultápláltságot. Eddig 5801 öt év alatti gyermek kapott kezelést Északkelet-Nigériában, 2265 pedig Nigerben.
 • Beoltsa a gyermekeket olyan betegségek ellen, mint a járványos gyermekbénulás, az agyhártyagyulladás és a kanyaró. Eddig közel 900 000 gyermek kapta meg a kanyaró elleni védőoltást Északkelet-Nigériában, Nigerben és Kamerunban, továbbá majdnem 1,8 millió gyermeket oltottak be gyermekbénulás ellen a három országban.
 • Biztonságos vízforrásokat és latrinákat, valamint megfelelő higiéniai oktatást biztosítson, hogy csökkentse a víz útján terjedő betegségek kialakulásának kockázatát. Például Északkelet-Nigériában 14 185 ember jutott biztonságos ivóvízhez; Nigerben pedig 13 575 emberhez jutottak el a szervezet kolera-megelőzésről szóló üzenetei, valamint sikerült közöttük víztisztító tablettákat szétosztani.
 • Támogasson egy nyomon követési és jelentéstételi mechanizmust (MRM) az elhúzódó északkelet-nigériai konfliktusban a gyermekek ellen elkövetett súlyos visszaélések dokumentálására.

Az Északkelet-Nigériában tapasztalható, fokozatosan romló biztonsági helyzet mellett a humanitárius támogatás finanszírozási hiánya jelenti a fő kihívást – A súlyos finanszírozási hiánnyal szembesülő UNICEF sürgősen arra kéri a nemzetközi adományozókat, hogy lendítsék fel a Nigériában és a szomszédos országokban végzett segélyakciók pénzügyi támogatását. A nigériai humanitárius fellépéshez 2015-re szükséges 26,5 millió dollárnak a szervezet mindössze 15%-át kapta meg. A gyermekjogi szervezet az átfogó humanitárius akció finanszírozási felhívására a szükséges összegnek csak 17%-át kapta meg Kamerun, 2%-át Niger, illetve 1%-át Csád esetében.

Kapcsolódó dokumentumok:

 • Elveszett gyerekkor

  Child-Alert_MISSING-CHILDHOODS_Embargo-00.01-GMT-13-April.pdf

  2.50 MB

  Letöltés