Híreink

Kincs a víz

2016. január 29. 08:00

A fertőzött víz

Az UNICEF és a WHO jelentéseiből tudjuk, hogy a világon mintegy 750 millió ember olyan vizet fogyaszt, amely nincs megtisztítva, a negyedük pedig csak erősen szennyezett vízhez jut hozzá. 2,5 milliárd embernek nincs lehetősége arra, hogy higiéniailag megfelelő körülmények között éljen; 1 milliárd ember pl. nem rendelkezik mellékhelyiséggel, ami jelentősen növeli a fertőzésveszélyt.

A tiszta, egészséges víz jelentősége

Súlyos katasztrófák esetén

  • 2015 augusztusában víztisztító tabletták és higiéniai csomagok szétosztásával segített Mianmar árvizek sújtotta területein. A kormánnyal közösen abban is közreműködött, hogy megfelelő információs csatornákon (elsősorban rádión) keresztül minél több embert felkészítsenek a víz által terjedő betegségek megelőzésére.
  • 2015 áprilisának végén Nepálban hajtott végre mentőakciót a szervezet. Az ivóvízkészletek felhasználásával közreműködött a táborokban tartózkodók vízellátásában és több millió víztisztító tablettát is kiosztott a rászorulók között.
  • 2013 végén A Fülöp-szigeteken négymillió gyermek életét veszélyeztette a Haiyan tájfun. A térségben összeomlott a víz- és csatornarendszer, valamint a higiéniai ellátás, a vízszivattyúzás és a víztisztítás lehetetlenné vált. A vízellátásnak az UNICEF által biztosított megoldása kulcsfontosságúvá vált. A betegségek megelőzése szempontjából és mindenekelőtt is az alultáplált gyermekek számára.
  • 2010 tavaszán a Haitit sújtó pusztító erejű földrengés következtében a halálos áldozatok mellett 300 ezren megsérültek, csaknem százezren pedig hajléktalanná váltak. A katasztrófa sújtotta területen teljesen megszűnt a vízellátás és a szennyvízkezelés. A szennyezett ivóvíz és a rossz higiénés körülmények miatt emberek százezreinek egészsége került súlyos veszélybe. Az érintett régióban 17 védelmi zóna jött létre, amelyben az UNICEF 5000 és 10000 literes víztartályokat állított fel, emellett ivóvizes palackokat osztott és vízosztó helyeket létesített.

Háborúkban

  • A humanitárius válsággal sújtott Dél-Szudán térségét, különösen az itteni menekülttáborok lakóit 2015-ben is tápszerek és védőoltás biztosításával, valamint több száz ezer ember vízzel és higiéniai csomagokkal való ellátásával segítette a szervezet.
  • A harcok sújtotta Ukrajnai területeken 2015 szeptemberétől több ezer ember töltötte napjait olyan egészségtelen tucatóvóhelyeken, ahol alig vagy egyáltalán nem jutottak még vízhez sem. Az ország délkeleti részén nagyjából 1,3 millió embernek vannak napi vízhez jutási gondjai. Az UNICEF, partnereivel együttműködve, több száz ezer embernek biztosította a vízellátását.

Általános vízhiány esetében

  • A laoszi Keung falu népét mindig is fenyegette az ivóvízhiány, amely elsősorban a közösség idős tagjait veszélyeztette, de hátráltatta a termelőképességet, a falu egészének fejlődését is. 2010 októberében az UNICEF Japán Bizottsága és a japán AEON cég jóvoltából megkezdődtek a csatornázási fejlesztések Laosz három tartományában, és így Keungban is. A megújított vízvezetékrendszer jelentősen javította a falu közösségi atmoszféráját és morálját is.

Mit jelent 1 liter víz Magyarországon?

A csapból folyó friss víz számunkra természetes, míg egyes fejlődő országokban luxusnak számít. Magyarországon egy ember átlagosan 130 liter vizet használ el naponta. Valójában el se tudjuk képzelni, hogy ehhez képest már napi 4-5 liter víz is elég lehet ahhoz, hogy egy kisgyermek enni, inni és fürödni tudjon. Ott, ahol az állatok által is szennyezett kutakból és forráshelyekről lehet csak vízhez jutni (amelynek beszerzéséhez a gyermekek a többórás utat tesznek meg, naponta akár többször is), egy víztisztító tabletta is életmentést jelent. Akárcsak azokban a térségekben, ahol a háborús helyzet vagy  a természeti katasztrófák miatt nem jutnak tiszta vízhez a gyerekek.  Egy 10 Ft-ból előállított kapszula 4-5 l víz megtisztításához elegendő. 300 Ft-ból pedig már egy teljes hónapon át megfelelő ivóvízhez juthat egy gyermek.

Az UNICEF a világ több mint 90 országában dolgozik azon, hogy fejlessze a vízellátást elősegítse az egészséges higiéniai körülmények kialakítását az iskolákban és a helyi közösségekben, reményt adva ezzel az embereknek ahhoz, hogy gyermekeik egészséges felnőttekké válhatnak.

Köszönjük, hogy számíthatunk Önre, és mellettünk áll ebben a munkában hónapról-hónapra!