A gyermekek nem eladóak!

A világszerte ismert színész, Jackie Chan az UNICEF Jószolgálati Nagyköveteként érkezett a héten Mianmarba, hogy részt vegyen egy három napos rendezvényen, amelynek célja a gyermekkereskedelem elleni küzdelem erősítése.

Jackie Chan olyan gyerekekkel találkozott, akik a több milliárd dolláros bűniparág, a gyermekkereskedelem áldozatai voltak, azonban sikerült hazatérniük és jelenleg támogatásban és segítségben részesülnek annak érdekében, hogy leküzdjék a testi-lelki sérüléseiket. Világszerte évente megközelítőleg 1,2 millió kiskorú lesz az emberkereskedők áldozata.

Mianmari tartózkodása alatt ellátogatott egy speciális szakképző központba, amelyet olyan gyermekek számára tartanak fent, akiknek ugyan sikerült hazatérniük, azonban továbbra is különleges gondoskodásra és támogatásra van szükségük. A színész emellett megismerhette a kimondottan UNICEF által támogatott programokat is, amelyek a gyermekkereskedelem veszélyének erősen kitett kiskorúakat – elsősorban az árva illetve utcán élő és dolgozó gyermekeket – hivatottak támogatni.

Mandalayban Chan a mianmari Népjóléti és Segélyezési Minisztérium, illetve a rendőrség Emberkereskedelem Elleni Munkacsoportjának képviselőivel igyekezett megvitatni, hogyan lehetne hatékonyan leküzdeni az emberkereskedelmet.

Az utazás előtt Jackie Chan a következőket mondta: „A kiskorú gyermekek kereskedelme és kizsákmányolása borzalmas bűncselekmény, amely megfosztja őket a gyermekkoruktól, és életük végéig tartó fájó sebeket okoz. A gyermekek nem eladóak. A világ minden gyermeke érdekében keményen kell küzdenünk, hogy véget vessünk ennek a romboló bűncselekmény sorozatnak.”

Az emberkereskedelem okán a gyermekek gyakran ki vannak téve fizikai bántalmazásnak, szexuális erőszaknak, és súlyos lelki sérüléseknek egyaránt. Kelet- és Dél-kelet Ázsiában az emberkereskedelmet leginkább a kizsákmányolható, olcsó munkaerő, a gyermekprostitúció, az illegális örökbefogadási ügyletek iránti kereslet továbbá a lányok és a nők házasságba kényszerítése mozgatja.

Az emberkereskedelem természetesen a migrációval is szoros kapcsolatban áll. Több tízmillió ember mozog saját országán belül vagy országok között munkájuk miatt. Mivel így tartósan elszakadnak az otthonaiktól, a családjuktól, különösen megnő – főleg a kiskorúak esetében – a kockázata annak, hogy valamilyen emberkereskedelemre szakosodott bűnszervezet áldozatai lesznek.

Ha a családok megfelelő információval és ismeretekkel rendelkeznének arról, hogy hogyan tudnák magukat megvédeni, jelentős mértékben csökkenne az emberkereskedelem áldozatainak a száma. Jackie Chan mianmari látogatása során minél több fiatalhoz szeretné eljuttatni az önvédelem szükségességét célzó üzeneteit.

MAMA2012-00054

„Nagyon fontos, hogy a kiskorúak tisztában legyenek azzal, hogyan képesek megvédeni önmagukat” – mondta Chan. „Az olyan egyszerű dolgok, mint nem szabad megbízni senkiben, aki álommunkát kínál egy másik országban vagy sosem szabad egyedül ismeretlen helyre menni, a saját szüleink, nevünk, életkorunk és lakhelyünk ismerete óriási segítség lehet az emberkereskedőkkel szemben.”

Jackie Chan 2004 óta az UNICEF Jószolgálati Nagykövete. Ismertségét igyekszik arra fordítani, hogy a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő gyermekekhez sikeresen eljusson a megfelelő humanitárius támogatás. „Jackie Chan óriási népszerűségnek örvend Mianmarban, emellett szilárd elkötelezett híve a gyermekjogok védelmének” – mondta Ramesh Shrestha, az UNICEF mianmari képviselője. „A kisgyermekek és a tinédzserek is sokat merítenek harcművészeti tudásából, bátorságából és humorából. A színész így kiváló inspiráló és bátorító forrás lesz a fiatal generáció számára” – tette hozzá Ramesh Shrestha.