A HIV-megbetegedések megelőzése Sierra Leoné-ban

Sierra Leoné-ban a HIV-fertőzött gyermekek ingyen részesülhetnek antiretrovirális kezelésben. 2016-ban a betegségben érintett fiatalkorúaknak csupán a 19%-a vett részt terápiás programokon. A HIV-pozitív csecsemőket és gyermekeket gyakran nem diagnosztizálják elég korán ahhoz, hogy életmentő segítséget nyújthassanak a számukra. Az Országos AIDS Titkárság adatai szerint Sierra Leoné-ban a HIV-fertőzöttek aránya 1,5 százalék.

Az új fertőzések megelőzése érdekében az Országos AIDS Titkárság az UNICEF támogatásával két kulcsfontosságú területre koncentrál: megszüntetni a betegség átvitelét az anya és a gyermek között, valamint sürgetni a korai diagnózis felállítását. Ezenkívül az UNICEF támogatja a HAPPY Kids and Adolescents (Boldog Gyerekek és Felnőttek) nevű civil szervezetet is, amely olyan HIV- és AIDS-fertőzött gyerekeknek és árváknak nyújt egészségügyi szolgáltatásokat, akiknek a szülei ugyanezekben a betegségben hunytak el, vagy most is ki vannak téve a fertőzés veszélyének.

UNICEF | Sierra Leone | Mass Mosquito Net Distribution

Az országban jelenleg több mint 150.000 ember élvezi a jobb vízminőséget és a higiéniai szolgáltatásokat, köszönhetően egy tavaly indított nemzetközi projektnek (WASH-program). A Sierra Leone-i kormány és az UNICEF kezdeményezésére, az Egyesült Királyság Nemzetközi Fejlesztési Minisztériumának (DFID) finanszírozásával valósult meg az a program, amely a létfontosságú higiéniai praktikák (felszerelt mosdók használata, szappanos kézmosás) kidolgozását és meghonosítását segíti a vidéki településeken, a betegségek által leginkább érintett 8 körzetben. Emellett összesen 504 vizes blokkot építenek és újítanak fel iskolákban, vidéki településeken és egészségügyi létesítményekben. A fő cél az, hogy a halálozások és a megbetegedések számát csökkentsék, amelyekért leginkább a kolera, a koszos víz és az alapvető higiénia hiánya felelős.

LS6

A projekt segítségével mára Sierra Leone egészét tekintve a háztartások 63 százaléka rendelkezik a korábbinál biztonságosabb ivóvízforrással, 13 százaléka jobb higiénia körülményekkel, illetve az általános iskolák 22,9 százalékában van már működő, biztonságos ivóvízforrás a gyerekek számára. Ennek ellenére a vidéki területeken egyelőre mindössze a lakosság 48 százaléka számára biztosítható tiszta ivóvíz és csupán 7 százalékuknak sikerült javítani a higiéniai körülményein. A rossz higiénia Sierra Leone-ban összekapcsolódik az öt év alattiak halálozásának három fő okozójával: a maláriával, valamint a légzőszervi és a hasmenéses megbetegedésekkel.

UNICEF | Sierra Leone | WASH Facilities