A szíriai konfliktus legfiatalabb áldozatai biztonságos helyre találtak

Maradi 2 és fél éves fiát, Safwant hintáztatja, miközben a karjában tartja 4 hónapos kislányát, Sofiant. A hangos, gyerekekkel teli játszótéren Safwan csöndben hintázik, és hunyorog a porfelhőn át, így próbálja elkerülni, hogy a perzselő délutáni nap a szemébe süssön. Safwan ikertestvére, Omran, a sátorban maradt apjával. Ez a család 15. napja a Za’atari menekülttáborban.

A Za’atari tábort július végén nyitották meg, hogy menedéket nyújtson az erőszak elől tömegesen Jordániába menekülő szíreknek. Egy hónappal később, több mint 23 000 ember lelt menedékre a táborban, a menekültek fele gyermek.

Amikor a Za’atari tábor először megnyílt, 300-500 ember érkezett naponta. A közelmúltban azonban ez a szám jelentősen megnőtt; minden nap 2000-3000 új menekült érkezik.

„Hat hónapig a bombázások mindig naplemente után kezdődtek. A gyerekek minden éjjel sírva ébredtek fel.” – meséli Maradi.

Maradi és a férje akkor hagyta el Szíriát, amikor falujukban hat embert lelőttek. A család éjjel egy busszal utazott el, majd egy völgyön keresztül gyalog érkezett a jordán határhoz, ahonnét a táborba szállították őket.

Za’atariban nehéz az élet. A tábor 15 kilométerre fekszik a szír határtól, egy kietlen, sivatagos területen. A hőmérséklet 40 foknál is melegebb és az állandó homokviharok elviselhetetlenek. Mindent és mindenkit vastag porréteg borít.

A gyerekek szenvednek leginkább a szír konfliktustól. Nemcsak az életfeltételek hihetetlenül nehezek számukra, hanem az érzelmi szenvedés is, hiszen hosszú hónapokig egy véres konfliktus szemtanúi voltak.

Nem nehéz észrevenni, hogyan hatnak a gyerekekre ezek az élmények. Miközben játszanak, a háborús jeleneteket utánozzák. Sikoltoznak, eltakarják az arcukat és kétségbeesetten menedéket keresnek, amikor a fejük felett elhalad egy repülő.

„A szír menekült gyerekek többsége nagyfokú erőszakot és brutalitást látott.” – mondta az UNICEF jordániai képviselője, Dominique Hyde. Az UNICEF azért dolgozik, hogy megvédje a gyerekeket, és segítsen a konfliktus okozta érzelmi sebek begyógyításában.

Az UNICEF a Save the Children szervezettel közösen 10 olyan gyermekbarát helyet működtet, ahol a gyerekek játszhatnak, társaságban lehetnek, és újra elkezdhetnek gyerekként élni. Az UNICEF épített két nagy játszóteret is, valamint elkerített egy területet, ahol a tizenévesek focizhatnak. Sportfelszereléseket és játékokat, valamint iskolai felszereléseket osztottak szét.

Az érzelmi problémák megoldása érdekében a gyerekek krízisellátásban és támogatásban is részesülnek. Legyen szó csoportterápiáról vagy egyéni tanácsadásról, a gyerekek érzelmi közérzetét befolyásoló, háború okozta hatások kezelése kiemelt fontosságú. A gyermekbarát területek a táborban élő felnőttek támogatására is szolgálnak. Itt tartják ugyanis a közösségi csoporttalálkozókat és az egészségügyi tájékoztatókat.

Mivel egyre több család érkezik naponta, az UNICEF a gyermekbarát területek megnégyszerezését tervezi, hogy lépést tartson a növekvő szükségletekkel.

„Ha ez a tendencia folytatódik, Za’atariban a gyerekek számának drámai növekedése várható két hónapon belül.” – mondja Hyde. „Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy megnöveljük a gyermekbarát területek számát, hogy még több gyerek és család kaphasson segítséget.”

Hátul, a játszótéren, Maradi arról számol be, hogy a családjának az alapvető szükségleteit biztosítja a tábor, de aggódik iker kisfiai közérzetéért. „Tudják, hogy valami rossz történik, és hogy ezért jöttünk el Szíriából. De lassan kezdjük megszokni az itteni életet. Legalább nincsen több bombázás.”