A Szudáni kormány 21 gyermekkatonát menekített ki

Khartoum, 2016. Szeptember 22.  Az Egyesült Nemzetek Szervezete örömmel fogadja a hírt, hogy a Szudáni kormány tegnap 21 gyerekkatona kimenekítését rendelte el, akik fegyveres erők elnyomása alatt dolgoztak. A gyerekek – akik a kormányzati biztonsági erők felügyelete alá tartoztak – 2015-ben Darfurban estek fogságba, egy a Szudáni kormány és a JEM (Justice and Equality Movement) közötti harc során.

 

„Nagy örömmel fogadjuk a gyerekkatonák kimenekítéséről szóló bejelentést. Ez  egyértelmű következménye a kormány elkötelezettségének az olyan gyerekek védelme iránt, akikre hatással van az országban lezajló  konfliktus. Az Egyesült Nemzetek Szervezete szeretné megragadni az alkalmat, hogy teljes támogatásáról biztosítsa a kormányt a gyermekjogok védelmével, valamint ennek népszerűsítésével kapcsolatban Szudánban, beleértve a fegyveres konfliktus alatt álló területeket”, jelentette ki Ms. Marta Ruedas, a szervezet helybeli koordinátora.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete úgy tekint a csoport elengedésére, mint az Egyesült Nemzetek Szervezete és a Szudáni kormány között 2016. Március 27-én aláírt Akció Terv végrehajtásnak egyik mérföldkövére.  A dokumentum célja, hogy hozzájáruljon a fegyveres konfliktusokban élő gyermekek védelméhez Szudánban, különösképpen a gyerekek toborzásának és felhasználásának megelőzéséhez, valamint a gyerekek kiszabadításához, a társadalomba való visszailleszkedéséhez és a gyerekek rehabilitációjához.

„A szudáni gyerekek jövőjének elrablása nem folytatódhat. Egy gyereknek sem lenne szabad részt vennie az harcokban. A gyerekeknek iskolában és a családjaikkal kellene lenniük. Örömmel fogadom a gyerekek kiszabadításának a hírét, ez egy jelentős lépés, és még egyszer kérek minden félt, akik a fegyveres konfliktushoz köthetőek, állítsuk meg a gyerekkatonák toborzását, „ mondja Martin Uhomoibhi, az UNAMID vezetője.

A gyerekeket a kormány egy átmeneti központjában szállásolják el, ahol többek között pszichológiai segítséget kapnak, mely lehetővé teszi a családba és a közösségbe való sikeres visszailleszkedésüket. Az Egyesült Nemzetek Szervezete szoros együttműködésben dolgozik a kormány gyermekjólétért felelős Nemzeti Tanácsával, a folyamat elősegítése véget.

„A mai nap igazán jelentős! Ez a szabadulás a közös elkötelezettségünk eredménye, melynek célja az összes konfliktusban érintett gyerek védelme. A gyerekek családjaikkal való egyesülése és a társadalomba való újbóli visszailleszkedése hatalmas mérföldkő lesz a gyerekjogok védelmében és a gyerekkor megőrzésében. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy támogassuk a kormányt, valamint  az erre vonatkozó egyéb intézményeket, akik a gyerekek integrálódásában segítenek”, mondja Abdullah Fadil, az UNICEF Szudáni Bizottságának képviselője

A korábban fegyveres erőkkel és csoportokkal kapcsolatba hozható gyerekek  sikeres visszailleszkedése a közösségeikbe, továbbra is egy nagyon fontos célja az ENSZ-nek és az UNICEF-nek.