A terápiás élelmezés jelenti a mentőövet az aszály sújtotta Etiópiában élő gyermekek számára

Amikor Kalkida Yimam egészségügyi dolgozó a Firdoze nevű kisbaba gyönge karja köré tekeri a speciális papírmérőszalagot, már biztos benne, hogy a 10 hónapos kislány súlyosan alultáplált – ha nem kap sürgősen megfelelő ellátást, akár meg is halhat. Egy közeli egészségügyi állomáson állapították meg, hogy Firdoze veszélyesen sovány; súlya mindössze 5,7 kilogramm. Firdoze régen tehéntejet ivott, de azt már nem adhatnak neki, mert az összes tehén elpusztult – magyarázza a kislány sovány és aggódó édesanyja, Berinda Janteni. Berinda és gyermeke számára megszűnt a legfontosabb táplálékforrás; így mindketten éheznek.

Berinda és Firdoze Etiópiában, az aszály sújtotta Borena régióban él, közel a kenyai határhoz. A térségben az elmúlt két évben nem hullott jelentős mennyiségű csapadék. A főleg pásztorkodással foglalkozó borenai emberek számára az elhullott szarvasmarhák – az egykor oly értékes, megélhetést és táplálékot biztosító állatok – tetemeivel borított mezők jelzik az aszály szörnyű pusztítását.

A lakosság aggasztóan rossz körülmények között él – a még jó erőben lévő férfiak többsége jobb legelőket keresve elhagyta a térséget, az alultáplált asszonyokat és gyermekeket (mint amilyen Firdoze is) azonban hátrahagyták.

Szerencsére Berinda és Firdoze számára közel volt a segítség; két egészségügyi dolgozó, Kalkidan Yimam és Chaltu Tesfaye személyében. Kalkidan és Chaltu a Meleb falu határain kívül működő egészségügyi állomáson dolgozik: az UNICEF által támogatott terápiás élelmezési programban vesznek részt, amely a kormány zászlóshajójának számító „kiterjesztett egészségügy” program része. A kezdeményezés célja, hogy alapvető, integrált egészségügyi, élelmezési és higiénés szolgáltatásokat biztosítson a vidéki lakosok számára. Mindkét egészségügyi dolgozót megtanították arra, hogyan kezeljék a súlyosan alultáplált gyermekeket a tápanyagban gazdag, azonnal fogyasztható terápiás étellel. Etiópiában több mint 16 000 hasonló egészségügyi állomás működik. Az UNICEF 2008 óta támogatja ezt a programot, amelynek célja, hogy az életmentő szolgáltatás 8800 közösség számára legyen elérhető.

Az UNICEF által támogatott program és a lakosság segítsége nélkül az aszályos időszak súlyos következményekkel járt volna a térségben élő gyermekek számára. A még fejlődésben lévő kicsik megnövekedett táplálékigénye ugyanis különösen sebezhetővé teszi őket a hiányos táplálkozással szemben.

Mikor Berinda kilépett a kunyhójából, hogy üdvözölje az egészségügyi dolgozókat, Firdoze állapota már kritikus volt. A segítség az utolsó pillanatban érkezett. A kislányt azonnal felvették a programba, és fogyasztásra kész, terápiás élelemmel kezdték táplálni. „Firdoze már jobban van.” – mondta Kalkidan. Mindössze két héttel a kezelés kezdete után Berinda örömmel látta, hogy Firdoze 6,4 kg-ra hízott. A kislánynak még hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy teljesen rendbe jöjjön, és ne legyen többé veszélyben élete, de az UNICEF programjának köszönhetően, Berinda megkönnyebbülve mondhatja, hogy Firdoze nemsokára első születésnapját ünnepli.