A víz jelenti az életet Laoszban (is)

Az UNICEF tudja, hogy a megbízható, egészséges ivóvíz nemcsak szomjat olt, – életeket ment, csökkenti a megbetegedések arányát, segíti az egészségügyi ellátást és fellendíti a gazdaságot. A legfontosabb azonban, hogy kivezet a szegénységből, ami oly sok embert sújt, köztük gyermekeket is. Az UNICEF gyermekvédelmi programja részeként a világ több mint 90 országában dolgozik azon, hogy fejlessze a vízellátást az iskolákban és helyi közösségekben, elősegítse az egészséges higiéniai körülmények kialakítását és reményt adjon az embereknek ahhoz, hogy gyermekeik egészséges felnőttekké válhassanak. Az egyik ilyen állam a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság.

A világ számos táján nagy teher nehezedik a gyermekekre. A tizenkét éves Sinsai minden egyes napja úgy kezdődött, hogy rizsültetvényeken keresztül gyalogolt fel a hegyre, hogy eljusson ahhoz a forráshoz, amely faluja számára biztosította az ivóvizet. Naponta kétszer, háromszor ismételte meg ezt az utat, hogy vékony karjait megfeszítve két vödör vízzel térjen haza. Ezután még egyszer nekivágott az útnak, hogy iskolája számára is beszerezze a vizet. “Az iskolába- meséli Sinsai – minden gyereknek kell vizet hozni, nemcsak ivóvizet, hanem azt a vizet is, amelyet a mosdóban és a kertben használunk.”

A laoszi Keung falu népének amióta csak eszüket tudják gondot jelentett az ivóvíz biztosítása. Az ivóvízhiány veszélyeztette a közösség idős tagjait, csökkentette a termelőképességet, és hátráltatta az egész falu fejlődését.

Szerencsére 2010 októberében ez a helyzet megváltozott. Az UNICEF Japán Bizottsága és a japán AEON cég jóvoltából megkezdődtek az ivóvíz ellátási és csatornázási fejlesztések Laosz három tartományában, így Keungban is. Keung új, a gravitáción alapuló vízvezeték rendszere összegyűjti a vizet a magas hegységek forrásaiból ahonnan egy vízgyűjtőn keresztül jut el a víz a falu 30 otthonába.

Bámulatos, ahogy az új vízvezeték rendszer egy új összetartó erőt teremtett a faluban. A kezdeményezés nemcsak ivóvizet hozott a falunak; arra ösztönözte a lakosságot, hogy aktív szerepet vállaljon a falu fejlődésében. Az új vízvezeték rendszer a falu lakosainak a tulajdonában van, akik így felelősek annak fenntartásáért is. Amikor bővítésre van szükség, Keung lakossága megbeszélést tart arról, hogy honnan és hogyan juttassák el a vizet. Ezután kezdődnek meg a munkálatok, szinte kizárólag helyi alapanyagok – homok, fa, kő – felhasználásával. Az UNICEF műszaki támogatást nyújt és a helyileg nem beszerezhető anyagokat – mint például cementet vagy polietilén vízvezeték csöveket – biztosítja.

A kezdeményezés egyértelműen sikeres. Nemcsak tiszta ivóvize lett Keungnak, emelkedett a termelékenysége, a falu összetartozás- és önellátó képessége fejlődött az új vízvezeték rendszerrel, hanem megszűnt a vízellátás mindennapos problémája is. Sinsainak és társainak nem kell már naponta több órán keresztül, erejét megfeszítve vizet hordani. Helyette Sinsai a gyermeki lét örömeit élvezheti – időt szentelhet tanulmányainak, több időt tölthet családjával, barátaival – olyan dolgokat csinálhat, mint a többi gyerek.