Aleppóban a víz az egyik legerősebb fegyver

Christophe Boulierac, UNICEF szóvivő elmondása szerint kezd újra kiszámítható lenni a vízszolgáltatás Aleppóban, azt követően, hogy közel egy hónapig 1.8 millió ember számára szándékosan ellehetetlenítették a vízhálózathoz való hozzáférést.  A legutóbbi ilyen esetet 2017. január 14-én jelentették, amikor a Kelet-Aleppóban található Al-Khafse vízmű leállt. 

A legutóbbi súlyos vízkimaradás a gyerekeket sújtotta a legnagyobb mértékben, hiszen ők vannak leginkább kitéve a vízszennyezettség okozta megbetegedéseknek és rájuk hárul a vízgyűjtés terhe. Sajnos mindmáig számos gyerek kényszerül arra, hogy órákig álljon sorban a vízelosztó állomásokon, hogy megszerezze a család napi szükségleteihez elegendő mennyiséget. Ez rendkívül negatívan hat az egészségi állapotukra, kockázatot jelent a biztonságukra és elveszi az időt attól, amire a figyelmüket valójában fordítaniuk kellene, vagyis a tanulásra és a játékra. Aleppó keleti részén egyébként is folyamatos veszélynek vannak kitéve a gyerekek, ugyanis sok esetben a lerombolt épületek törmelékei között játszva a meg nem semmisült robbanóanyagok áldozatává válnak.
A szíriai konfliktus elmúlt 6 évében gyakorlatilag minden harcoló fél  használta már fegyverként a vizet hosszabb-rövidebb ideig: hol beszennyezték azt, hol szétrombolták a vízszolgáltató berendezést vagy pedig egyszerűen csak blokkolták az üzemanyag-ellátást, ami a vízerőmű zavartalan működtetéséhez lett volna elengedhetetlen. Az UNICEF – a Nemzetközi Vöröskereszt és a Szíria Vörös Félhold bevonásával – azon munkálkodik, hogy 1 millió embernek tudjon napi szinten tiszta ivóvizet biztosítani teherkocsik és fúrt kutak segítségével.

08-26-2015Syria_Water

 

A segítségre szorulók köre magában foglalja a sátortáborokban lakókat, azokat a családokat, akik befogadták az otthonukat vesztett civileket és azt a 144 iskolát, amelyekben ma is próbálják valamilyen módon folytatni az oktatást. Mindemellett az UNICEF víztisztító eszközöket és a működtetésükhöz szükséges üzemanyagot is biztosított már a vízerőművek számára, hogy mielőbb akadálymentesíteni tudják a szolgáltatást. Ez az összpontosított munka eredményezi azt, hogy napi 10millió liter vizet tudjanak zökkenőmentesen eljuttatni a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő emberek számára.

A víz alapvető emberi jog, amelyhez minden gyermeknek hozzá kell jutnia.

On 5 August 2016 in Aleppo city in the Syrian Arab Republic, many mosques have opened their doors to families fleeing the latest fighting but they are full now. These families stay in an open area near Raees Mosque in western Aleppo city, since there is no room left inside after the latest wave of attacks. As of 2 August 2016 in the Syrian Arab Republic, children in Aleppo city are again facing terrible threats from new intense attacks and fighting in the western parts of the city, while around 120,000 children are among the nearly 300,000 people cut off from life-saving humanitarian aid in the east. In the past few days, violence and fighting escalated with children in the line of fire. UNICEF is calling for immediate access to deliver urgently needed nutritional supplements, medicines, critical health supplies and clean water. On the evening of 2 August 2016, mortar attacks threatened thousands of families in what became the front line neighbourhoods of ‘1070’ and al-Riyadah – a community of 25,000 people already displaced by the Syrian conflict, living in makeshift shelters. Over the past two years, UNICEF has worked intensively with other UN agencies and partners to support these displaced families with water supply, education, psycho-social support and health services. By night’s end, virtually all 25,000 people, including around 12,000 children, had fled the bombardments with nothing more than the clothes on their backs.

Kelet-Aleppóban az UNICEF közreműködésével eddig 34 iskolát tudtak újranyitni,  így 15.500 gyermek számára  ismét elérhetővé vált az alapvető oktatás. Ez az adat – párhuzamot vonva a február eleji számokkal, amikor is 23 iskolában 6500 diák tért vissza az iskolapadba – azt mutatja, hogy az eredményeket megfelelő összefogással akár egy hét alatt is meg lehet duplázni.
A biztató statisztikák ellenére Boulierac szerint a probléma továbbra is égető súlyú, még ha 2016-hoz képest relatív biztonságosnak tekinthető a helyzet. Rengeteg gyerek tölti az idejét továbbra is vízgyűjtéssel ahelyett, hogy otthon tartózkodna a családjával vagy iskolába menne. Ami pedig a romok alatt megbújó robbanó fegyvereket illeti, csak decemberben 6 gyerek vesztette életét annak következtében, hogy olyan tárgyakkal játszott a törmelékek között, amelyek életveszélyes sérüléseket okoztak. Sajnos egyre gyakoribb jelenség, hogy a védtelen gyerekek úgy esnek áldozatul ezeknek a rejtőzködő gyilkos fegyvereknek, hogy családjukat kutatva visszatérnek lerombolt otthonaikba és nem is számolnak a rájuk leselkedő veszéllyel. 2016 novembere óta 80.000 diákot ért el az UNICEF Aleppóban, hogy tájékoztatást és oktatási programot nyújtson számukra a törmelékek alatt megbújó robbanóanyagok veszélyeiről.

On 29 September 2016 in western Aleppo, UNICEF Representative in the Syrian Arab Republic Hanaa Singer visited UNICEF health and water and sanitation partners, and met with families displaced by recent attacks and fighting. She also visited the Adeeb Zakkour and Reyad Sajee schools in the area. "The murder of the innocents in Aleppo must stop,” stated UNICEF Executive Director Anthony Lake in New York on 29 September 2016. Mr. Lake enumerated: “In Aleppo, 96 children killed and 223 children injured in merciless attacks this week alone. Each one, a daughter or a son. Doctors forced to let some children die while saving others with scarce medical supplies. Tens of thousands of children drinking dirty water because a pumping station was bombed and another switched off. Brave aid and rescue workers killed. Aid convoys destroyed,” he continued. “The world is watching these horrors unfold. Every day, they continue ... and get worse. UNICEF and our partners have just delivered some supplies to the besieged areas of Madaya, Fouah, Kefraya and Zabadani. In addition to continuing operations in western Aleppo, we are doing what we can to provide trucked water supplies throughout the city. But it is far from enough. The only real answer for Aleppo is an end to its descent into further horror.”

A vízszennyezettségből eredő betegségekkel kapcsolatban Boulierac elmondta, hogy bár eddig még nem jelentettek járványt a város egyik részéből sem, a kockázat mindvégig jelen volt. Nyugat-Aleppóban 120 fúrt kút működtetését támogatta az UNICEF és a vizet mindegyik esetben előzetesen kivizsgálták. Kelet-Aleppóban azonban az egyetlen biztonságos forrás a teherkocsikkal történő vízszállítás, ugyanis itt a legtöbb fúrt kút magán eredetű és csak ritkán végeznek egészségügyi ellenőrzését.
A vízügyi krízis összesen 1.8 millió embert érint, ebből 1.3 milliót Aleppón belül és kb. félmilliót a külterületeken. A városon belül található gyerekek száma mintegy 517.000, a vidéki területeken 217.000-re tehető ez az arány.
Segítségre ügynökségközi együttműködésben is került már sor, ugyanis február 13-án egy humanitárius konvoj élelmet, egészségügyi csomagot és vizet szállított Homsz északi részére, ahol 107.500 rászoruló embert sikerült elérni.