Anthony Lake UNICEF igazgató a Homs-beli helyzetről

Anthony Lake UNICEF ügyvezető igazgató nyilatkozata a Homsban előállt életveszélyes helyzetről, amely nőket és gyerekeket veszélyeztet.

A nők és a gyerekek helyzete rohamosan romlik a szíriai Homs városában. Mintegy 400.000 civilt lakoltattak ki a város Al Waer negyedében, ahol a kilakoltattak részlegesen felépített otthonokban, iskolákban és középületekben éltek.

A közelmúltban a helyzet tovább romlott. A tudósítások napi szintű összeütközésekről szólnak, a légicsapások és aknavetők pedig folyamatosan szedik halálos áldozataikat.

Az UNICEF helyi partnerei bevonásával élelmet és alapvető tisztálkodási eszközöket oszt, valamint ivóvizet biztosít a harcok ártatlan áldozatainak, akiknek nagy része nő és gyermek. Az újonnan felállított ellenőrzőpontok azonban egyre többször akadályozzák az ellátmányok eljutását a rászorulókhoz. Víz- és áramszolgáltatás egyelőre még van, de a zöldségfélékből, a tejből és az egyéb alapvető élelmiszerekből egyre nagyobb a hiány. Várhatóan az UNICEF saját készletei is napokon belül kimerülnek.

Az UNICEF ezért minden érintettet arra szólít fel, hogy biztosítsák az ellátmányok biztonságos eljutást a rászoruló családokhoz, illetve tegyék lehetővé, hogy az Al Waer-ben ragadt családok biztonságban és emberi méltóságukban sértetlenül hagyhassák el a környéket.

Hisszük, hogy mindenki egyetért abban, hogy az ártatlan nők és gyermekek sem Homsban, sem pedig Szíria más részén nem érdemlik meg a szenvedést.

Anthony Lake
Igazgató
UNICEF