Átadtuk az „UNICEF Gyermekbarát Település” díjakat

Budapest, 2015. 10. 12 .- Átadták az „UNICEF Gyermekbarát Település” címeket és a melléjük járó 2 millió forintos támogatást – közölte az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány. Az idén először kiírt pályázat célja, hogy a települések az eddigieknél hatékonyabban képviseljék a gyermekek érdekeit és jogait. A pályázaton 27 önkormányzat indult, végül a független értékelő bizottság szakmai döntése nyomán Cigánd, Hódmezővásárhely és Óbuda-Békásmegyer nyerték el az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatását is élvező díjat.

A nyertes önkormányzatok egyebek között a következőket vállalták pályázataikban: gyermekbarát jogszabályi-igazgatási keretek kialakítása, gyermekbarát költségvetés megalkotása, településszintű gyermekjogi stratégia kidolgozása, gyermekjogi képzés indítása, a gyermekek véleményének valódi meghallgatása és figyelembe vétele. A pályázati programok minél hatékonyabb megvalósulását az UNICEF Magyar Bizottság segíti, valamint az értékelő bizottság is figyelemmel kíséri.
„Városunk az ország leghátrányosabb helyzetű járásának központja, amelyet nagymértékben sújt az elvándorlás, a lakosság elöregedése” – jelezte a díj kapcsán Cigánd önkormányzata. Megjegyezték: „a negatív folyamatokra egy élhető, pozitív jövőképpel rendelkező város kialakításával válaszolunk, ahol a fejlesztéseket a gyermekek és kisgyermekes családok igényeinek figyelembe vételével tervezzük és valósítjuk meg. Az UNICEF Gyerekbarát Település cím elnyerése megerősíti az elvégzett munka értékébe vetett hitünket és lendületet ad az előttünk álló kihívások legyőzéséhez” – fűzték hozzá.

„Önkormányzatunk különösen elhivatott a jövő generációi, a gyermekek és a fiatalok iránt” – ezt már Hódmezővásárhely vezetése közölte, úgy folytatva: komoly erőfeszítéseket tettünk és teszünk annak érdekében, hogy az egészség, a sport, a kultúra, az oktatás, a szociális, a karitatív támogatási rendszerek elérhetőek legyenek valamennyi család számára. „A pályázati lehetőség azért volt fontos városunk számára, hogy bemutatva eddigi munkánkat, visszaigazolást kapjunk arról, hogy jó úton haladunk” – nyilatkozta az önkormányzat, megjegyezve azt is, hogy ezért különösen örülnek a pozitív elbírálásnak.

Óbuda-Békásmegyer vezetése a következőképpen fogadta a díj odaítélését: „elkötelezett hívei vagyunk gyermekpárti társadalmi környezet megteremtésének és lehetőségeinkhez mérten mindent megteszünk, hogy a kerületi igényekre jól reagáló szociális védőhálót építsünk ki. Ebben kiemelten fontos szerepet kap a jövő generációja életminőségének a javítása” – hangsúlyozta az önkormányzat, megjegyezve: „a pályázaton történő részvétellel a kerületben működő példaértékű jógyakorlatoknak kívántunk nagyobb nyilvánosságot adni.”

A pályázaton egyébként igen szoros verseny alakult ki, a végső döntést egy független szakértőkből álló grémium és a program 17 éves Fiatal Nagykövete közösen hozta meg. A díjazottaknak a belügyminiszter külön elismerő oklevelet adott át.
„A pályázatát beküldő 27 önkormányzat időt, energiát nem kímélve állította össze a pályázati anyagát. Mindez azt mutatta számunkra, hogy a résztvevő önkormányzatok mindegyike elkötelezett a gyerekjogok helyi védelme iránt. Ugyanakkor ez a díj egy hosszabb távú, fenntartandó folyamat első állomása csupán, annak érdekében, hogy egy település valóban gyermekbaráttá váljon.” mondta Danks Emese, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány ügyvezető igazgatója.