Az UNICEF és a Telenor összefogása a gyermekekért

Az internet terjedése nemcsak a gazdaság növekedéséhez járul hozzá, de tudatos használata életminőségünket is jelentősen javítja. A hasznos és kényelmi funkciók mellett ugyanakkor a cyberbűnözéssel kapcsolatos esetek és az online közösségi terek árnyoldalai is egyre gyakrabban kerülnek középpontba. A gyermekjogok világnapja alkalmából az UNICEF és a Telenor arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a jelenség a szakemberek számára ismert, sőt, a két szervezet együttműködése hozzájárul a gyermekek védelméhez.

A gyermekjogok világnapján az UNICEF Magyar Bizottság és a Telenor Magyarország bejelentették, hogy a gyermekek online életének védelmében új programokkal és eszközökkel támogatják a gyermekjogok ismeretének terjedését és a digitális zaklatás elleni küzdelmet:

– A UNICEF szakmai vezetésével és a Telenor támogatásával életre hívott „Ébresztő-Óra” program célja, hogy növelje a gyermekjogok ismertségét az iskolákban, és rávilágítson arra, hogy a gyerekeknek a digitális világban is joga van a biztonsághoz, a zaklatásmentes élethez. A program minimum 2000 gyermeket ér el közvetlenül a következő egy évben. A Telenor támogatásának egy része az UNICEF nemzetközi alapba kerül, amit a szervezet nemzetközi oktatási projektek lebonyolítására fordít.

– A Telenor vállalást tett, hogy kiemelt csatornáink népszerűsíti és terjeszti az UNICEF által kifejlesztett HelpAPP okostelefon alkalmazást. Az újszerű alkalmazás célja, hogy megoldást nyújtson a zaklatás vagy bántalmazás áldozatául esett gyermekek számára. A HelpAPP ezentúl gyorsan és kényelmesen letölthető a GooglePlay áruházban és a Windows Marketplace-en a Telenor kiemelt applikáció-válogatásában, valamint a Telenor mobil-weboldalán, a go-portálon.

– Az UNICEF ajánlásával látja el és a jövőben szakmai partnerként támogatja a Telenor és a MediaSmart Hungary oktatási segédanyagát, a Digitális világot. A 9-12 éves gyermekek online médiaértését fejlesztő, 14 fejezetből álló oktatási anyaggal kapcsolatosan a napokban pedagógusoknak szóló pályázat indult, „A Digitális világ tanára” címmel.

„Attól, hogy nem látjuk, a gyermekekkel szembeni erőszak még létezik. Az UNICEF a világ legnagyobb gyermekvédelmi szervezeteként hitet tesz amellett, hogy az erőszak nem természetes része a gyermekkornak. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy gyermekeinket ne érje bántalmazás – se az online térben, se a mindennapokban” – Danks Emese, az UNICEF Magyar Bizottság igazgatója.

„A Telenor arra törekszik, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a villámgyors mobilinternetet, méghozzá úgy, hogy azt a legkisebbek is biztonsággal használhassák. Magyarországon eddig is sokat tettünk már ezen a téren: első és jelenleg egyetlen internetszolgáltatóként immár két éve blokkoljuk a pedofil tartalmú weboldalak elérését a hálózatunkon, valamint a gyermekek biztonságos internethasználatát elősegítendő oktatási segédanyagot fejlesztettünk ki. Az UNICEF-fel kötött együttműködésünk egy újabb fontos lépést jelent abba az irányba, hogy minden gyerek okosan, biztonságosan és gondtalanul használhassa a világhálót” – mondta el Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója.

A gyermekjogok ismeretének fontosságára hívja fel a figyelmet az a három rövidfilm, amelyeket a Telenor a Gyermekjogok Világnapjára készített, és amelyek a gyermekek szexuális kizsákmányolásának problémájára hívják fel a figyelmet. Statisztikák szerint világszinten évente több mint 10 millió gyermek válik a gyermekprostitúció és pedofília áldozatává; Európában minden ötödik, Magyarországon pedig minden tizedik gyermek érintett a szexuális zaklatással.