Az UNICEF és az Ipsos nemzetközi kutatása alapján a 18 évesek nyolcvan százaléka fenyegetve érzi magát az online térben

Egy nemrégiben megjelent UNICEF-tanulmány szerint a 18 évesek 80%-a fenyegetve érzi magát az online térben, és tízből több mint öten gondolják úgy, hogy barátaik online viselkedése nem biztonságos.

 

A Veszélyek és lehetőségek: Felnőni az interneten (Perils and Possibilities: Growing up online) című nemzetközi közvélemény-kutatásban 25 ország 10 000 18 éves fiatalját kérdezték meg arról, hogy mit gondolnak az internet által dominált világban való felnőtté válásuk során rájuk leselkedő veszélyekről.

Az új tanulmány szerint a megkérdezett fiatalok közel 90%-a úgy gondolja, képes elkerülni az online felbukkanó veszélyeket és biztonságosan internetezni. A megkérdezettek közül 10-ből mintegy hatan nagyon fontosnak tartják új emberek megismerését az interneten, azonban csak 36%-uk van meggyőződve arról, hogy képes felismerni, ha hazudik nekik valaki az interneten saját személyazonosságáról.

A lányok több mint kétharmadát (67%) egyértelműen nyugtalanítaná, ha zaklató jellegű megjegyzéseket vagy felkéréseket kapna az interneten, míg a fiúknál ez az arány 47%. A fiatalok inkább barátaikhoz fordulnak, ha veszélyt észlelnek az interneten, mintsem szüleikhez vagy tanáraikhoz, de saját bevallásuk szerint csak a megkérdezettek kevesebb, mint fele tudná, mi lenne a teendő akkor, ha barátja ilyen helyzetbe kerülne online.

A Veszélyek és lehetőségek: Felnőni az interneten további eredményei;

  • Fekete-Afrikában, Latin-Amerikában és a Karib-térségben megkérdezett 18 évesek kétharmada szerint fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat az online szexuális zaklatás vagy visszaélés veszélye. A Közel-Keleten és Észak-Afrikában ez az arány 33%.
  • Fekete-Afrika, Latin-Amerika és a Karib térség megkérdezettjeinek kétharmada vagy teljes mértékben vagy részben úgy gondolja, hogy barátai veszélyben vannak az interneten, míg ez a szám 33% az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban.
  • A válaszadók közül az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban élő 18 évesek gondolják a leginkább úgy, hogy képesek elkerülni az online jelentkező veszélyt: 94%-uk teljes mértékben vagy részben úgy gondolja, hogy meg tudja magát védeni a közösségi média használata során. A Közel-Keleten és Észak-Afrikában ez az érték az alábbiak szerint alakul: a megkérdezettek mindössze 41%-a gondolja teljes mértékben úgy, hogy meg tudja magát védeni a közösségi médiában, míg 37%-uk csak részben tud egyetérteni ezzel.
  • A fekete-afrikai fiatalok tartják leginkább fontosnak új emberek megismerését az interneten: ez 79%-uk szerint nagyon fontos. Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság megkérdezettjeinek összesen 63%-a szerint nem igazán, vagy egyáltalán nem fontos új embereket megismerni az interneten.
  • A közép-európai országokban a megkérdezettek 63%-a beszélné meg egy barátjával, ha fenyegetve érezné magát online – 46%-uk ezt a szüleinek mondaná el. Csak 9%-uk gondolja úgy, hogy inkább valamelyik tanárával osztaná meg ezt az információt.

Az UNICEF az End Violence Against Children elnevezésű, gyerekbántalmazás ellenes globális kezdeményezés részeként #ReplyforAll kampánnyal próbálja ösztönözni a gyerekeket és a fiatalokat arra, hogy küzdjenek az online erőszak ellen. A #ReplyforAll kampány célja, hogy a fiatalok maguk is segítsék saját biztonságukat az online világban, ezért  a kampány őket helyezi a középpontba. A kezdeményezés során arra kérik a gyerekeket és a fiatalokat, hogy mondják el, szerintük hogyan kellene reagálni az online erőszakra és a felmerülő kockázatokra, valamint, hogy a közösségi média segítségével hívják fel barátaik figyelmét is ezekre a problémákra. A kampányt a WePROTECT Global Alliance szervezet támogatja, amely a gyermekek online szexuális kizsákmányolását hivatott felszámolni országos és globális szintű intézkedéseivel.

Az UNICEF a WePROTECT Global Alliance-szel karöltve felszólítja a különböző országok kormányait, hogy tegyenek összehangolt lépéseket a büntetőigazságszolgáltatási rendszerek (beleértve a bűnüldözést) és a gyermekvédelem, az oktatás, az egészségügy, az infokommunikációs technológiai (IKT) ágazatok, valamint a civil társadalom közötti kapcsolat javítása érdekében, hogy gyermekeinket a bántalmazás, különösen a online erőszak ellen még hatékonyabb védelemben tudják részesíteni.