Az UNICEF légi úton küld szállítmányt a konfliktus által sújtott területekre a Közép-afrikai Köztársaságba

Gyermekek és családok ezrei kerültek reménytelen helyzetbe. A humanitárius segítségnyújtásra való szükség fokozódik, ahogy a térségben uralkodó probléma egyre súlyosbodik.

Bengui/Dakar/New York, 2017. június – A Közép-afrikai Köztársaságban felerősödött konfliktus megbénította a létfontosságú humanitárius segítségnyújtást azon több ezer család számára, akik a délkeleti erőszakos konfliktusok miatt elhagyni kényszerültek lakóhelyeiket.

Az UNICEF két repülőgépe 5.6 tonna vészhelyzetekben szükséges ellátmánnyal indult útnak a térségbe. A készlet többek között szappant, takarókat, matracszerű szőnyegeket, vízzel teli vödröket és főzéshez használatos eszközöket tartalmazott, amelyet 800 háztartás közt osztottak szét. Az ellátmányt az UNICEF biztosította, az ACTED (Agency for Technical Cooperation and Development) nevű szervezet pedig a szétosztást hajtotta végre.

“Több ezer iszonyatos körülmények közt élő családot próbáltunk megkeresni, akiknek humanitárius segítségnyújtásra volt szükségük, azonban elérésük veszélyessé vált az egyre jobban fokozódó erőszak miatt.” – mondta Christine Muhigana a Közép-afrikai Köztársaság UNICEF képviselője. “Láthatóan kritikussá vált a helyzet délkeleten, így az egyetlen megoldásként a légi szállítás (a szerk.: légi szállítást általában a blokkolt vagy nehezen megközelíthető térségekben alkalmaznak) jöhetett szóba, hogy az életmentő ellátmányokat eljuttathassuk a nehezen megközelíthető területeken élő gyermekeknek és családoknak.

A fegyveres csapatok összecsapásai hatalmas vesztességet okoztak Bria, Bangassou, Alindao, valamint Mobaye közelében és a környékbeli falvakban. Közel 300 ember vesztette életét, valamint 200-an megsebesültek az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának értesülései szerint.

Körülbelül százezer ember hagyta el otthonát a biztonság megtalálásának reményében, ami 2014 óta a legnagyobb lakossági elmozdulás az országban. Briában a legjelentősebb a kivándorlási arány: a negyvenhétezer lakosból negyvenezren hagyták el lakóhelyüket, közülük nagyon sokan gyermekek.

A konfliktus által leginkább érintett területek egyedül az ENSZ hadkísérete mellett közelíthetőek meg az erőszak és a bizonytalanság miatt. Ráadásul a szállítmányokkal teli teherautók vezetői sem szívesen mennek ezekbe a térségekbe a fennálló biztonsági kockázatok miatt.10-29-2013childfriendly

Az UNICEF továbbra is arra kéri a fegyveres csapatokat, hogy a segélynyújtó dolgozókat akadálytalanul hagyják eljutni a civil lakossághoz, így az életmentő csomagok késedelem nélkül megérkezhetnek hozzájuk.

Az UNICEF attól tart, hogy a legutóbbi erőszakhullám felbontja a fegyveres erőkkel korábban megkötött egyezményt, miszerint gyermekeket nem soroznak be csapataikba. 2015 májusában a Közép-afrikai Köztársaságban összesen tíz fegyveres csapat vezetője írta alá ezt a megállapodást. Azóta több mint hétezer gyermeket engedtek el soraikból.

2017-ben a Közép-afrikai Köztársaságban a humanitárius segély 30%-át használták fel, 46.3 millió dollárból 14 millió dollárt.