Az UNICEF továbbra is segíti a szíriai gyermekeket

Bár a feszültség egyre nő a régióban és a körülmények egyre embert próbálóbbak, az UNICEF továbbra sem hagyja abba az életmentő eszközök szállítását és nem hagy fel az arra rászoruló gyermekek megsegítésével, sem Szírián belül, sem pedig a környező országokban. Az elmúlt napokban a Szíriából elmenekülni kényszerülők száma elérte a kétmilliót. Több mint felük még gyermek.

„Ez a mostani a legnagyobb humanitárius megmozdulás, amiben az UNICEF valaha részt vett” – mondja Maria Calivis, az UNICEF Közel-Keletért és Észak-Afrikáért felelős regionális irodájának vezetője – „Folyamatosan kint vagyunk az érintett helyszíneken, és a partnereinkkel együtt dolgozunk azon, hogy enyhítsük a gyermekek fájdalmát és nehézségeit.”

Az UNICEF becslései szerint kevesebb, mint egy év alatt több mint megtízszereződött, 70 ezerről egymillióra nőtt a menekült szíriai gyermekek száma. Az elmúlt hetekben átlagosan 2500 gyermek lépte át a határt – naponta. A gyermekek számával párhuzamosan az igények is nőnek: egyre több vízre, víztisztító tablettára, ételre, takaróra, ruhára, gyógyszerre és egyéb higiéniai eszközre van szükség.

Az iskolai időszak beköszöntével az UNICEF a gyermekek tanulási feltételeinek megteremtésében is segít. Az iskolatáskákat, tanszereket, könyveket és bútorokat folyamatosan juttatjuk el a gyerekekhez és az iskolákhoz.

Január óta az UNICEF több mint 10 millió, a konfliktus által érintett rászorulónak biztosított ivóvizet, beoltott 2.4 millió gyermeket a leggyakoribb és legveszélyesebb betegségek ellen, 278 ezer kisiskolásnak teremtette meg a feltételeket a tanuláshoz, és 468 ezer gyermeket vont be az őket ért traumát feldolgozó különféle speciális programokba.

Az UNICEF továbbra is várja a nagylelkű adományokat, hogy finanszírozni tudja az ENSZ történetének legnagyobb humanitárius programját, melyhez a becslések szerint legalább 470 millió dollárra van szükség. 189 millió dollár még mindig hiányzik a költségvetésből.