Egymillió szíriai menekült gyermek jelenti a szégyenletes mérföldkövet

A hazájukat elhagyni kénytelen menekült szíriai gyermekek száma a háború mostani, harmadik évére elérte az egymilliót. Háromnegyedük még nincs 11 éves. További 2 millió gyermek Szírián belül kényszerült otthona elhagyására. A konfliktus gyermekáldozatainak száma becslések szerint elérte a hétezret. Az UNICEF és partnerei egyre nehezebb körülmények között folytatják az érintett családok és gyermekek millióinak támogatását.

„Az egymilliomodik menekült gyermek nem csupán egy szám a sok közül. Ő egy gyermek, akit elüldöztek az otthonából, és valószínűleg elszakítottak a családjától is. Olyan borzalmakkal kellett szembenéznie, amelyeket mi elképzelni sem tudunk” – mondta Anthony Lake, az UNICEF igazgatója.

„Osztoznunk kell a szégyenben,” – folytatja Lake – „mert bár folyamatosan dolgozunk azon, hogy enyhítsük azoknak a szenvedésein, akiket ez a válság sújt, a nemzetközi közösség nem volt képes eleget tenni annak a felelősségnek, amellyel ennek a gyermeknek tartozott. Álljunk meg egy percre, és kérdezzük meg magunktól: hogy hagyhatjuk cserben ezeket a gyermekeket bűntudat nélkül?”

„Ártatlan gyermekek egész generációjának a túlélése és a jövője forog kockán” – teszi hozzá Antonio Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa – „Ezek a fiatalok elveszítették otthonaikat, családtagjaikat és a jövőjüket. Még ha át is lépik a határt a biztonságuk érdekében, különféle traumák, depresszió és reménytelenség sújtja őket.”

A szíriai konfliktus menekültjeinek fele gyermek. A legtöbbjüket Libanonban, Jordániában, Törökországban, Irakban és Egyiptomban fogadták be, de egyre többen menekülnek Észak-Afrika és Európa országaiba is. Az állandósult félelem, a stressz és a trauma mellett a gyermekmunka, a korai házasság és a szexuális kizsákmányolás is fenyegeti őket.

Az UNICEF és partnerei idén több mint 1,3 millió, a szomszédos országokba menekült szír gyermeket oltottak be kanyaró ellen. A szervezet több mint 250.000 kisiskolást ültetett újra iskolapadba, közel 170.000 gyermek kapott pszichoszociális támogatást a trauma feldolgozásához, és több mint 222.000 szomjazónak juttatott tiszta ivóvizet.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága mind az egymillió gyermeket regisztrálta és személyazonosítót adott nekik, a már száműzetésben született csecsemők pedig születési anyakönyvi kivonatot kaptak, így akadályozva meg, hogy hontalanná váljanak.

A tennivaló azonban továbbra is rengeteg. Az igények nagyon gyorsan nőnek, a humanitárius szervezetek pedig egyre nehezebben tudnak reagálni a megnövekedett szükségletekre. A Szíriai Regionális Menekültügyi Intézkedési terv, amely december végéig 3 milliárd dollárnyi adomány összegyűjtését tűzte ki célul, jelenleg csak a szükséges összeg 38 százalékával rendelkezik.

Becslések szerint ráadásul azonban ennél is többre, mintegy 5 milliárd dollárra lenne szükség a válság megfelelő kezeléséhez. További források kellenek a veszélyben lévő gyermekek beazonosítására, megfelelő oktatására, egészségügyi ellátásának biztosítására.

Az UNICEF és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága ismét hangsúlyozza: fokozott erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy a krízisre minél előbb politikai megoldás szülessen. A konfliktusban érintett feleknek abba kell hagyniuk a polgári lakosság támadását és a gyermekek katonai célokra történő kiképzését. Biztosítani kell továbbá, hogy a határok nyitva maradjanak, és a gyermekek és családok biztonságban tudják elhagyni az országot.

Azok, akik nem tesznek eleget ezeknek az kötelezettségeknek, a két hivatal szerint a nemzetközi humanitárius törvényeknek megfelelően felelősségre vonhatóak a cselekedeteikért.