Egyre több a láthatatlan seb a szíriai gyermekek lelkén

Az erőszakkal való folyamatos szembesülés, az ezzel járó stressz, a tartózkodási hely körüli állandó bizonytalanság, a barátok és családtagok elvesztése, és az életkörülmények drámai romlása mind olyan láthatatlan sebeket okoznak a gyermekek lelkén, amelyek talán soha nem gyógyulnak be. A szíriai gyermekek pedig egyre több ilyen sebet szereznek.

„A szülők egyre többször említik, hogy a gyermekeiknek gyakran vannak rémálmaik, és rendszeresen bepisilnek éjszakánként” – mondja Maria Calivis, az UNICEF Közel-Keletért és Észak-Afrikáért felelős regionális igazgatója. „Sokan agresszívvá, vagy éppen befelé fordulóvá válnak, és a gyermekrajzokon újra és újra megjelenik a pusztítás és a vér.”

Az UNICEF becslései szerint az egyre elhúzódó konfliktus mintegy négymillió gyermek életére van közvetlen hatással.

„Azok a gyermekek, akik ilyen mértékű stressznek vannak kitéve, könnyen elveszíthetik az érzelmi kapcsot a külvilággal és önmagukkal is” – magyarázza Jane MacPhail, az UNICEF gyermekvédelmi szakembere, aki jelenleg a jordániai Zaatari menekülttáborban próbálja enyhíteni a gyermekek fájdalmát. „Ilyen helyzetekben könnyen kikapcsolhatnak még az alapvető érzelmek is. Nehézkessé válhat a gondolkodás, egyes tettek következményeinek a felmérése, de akár memóriazavarok is felléphetnek.”

Az UNICEF Szírián belül és a környező menekülttáborokban is azon dolgozik, hogy a gyermekek biztonságérzetén javítson, és segítsen nekik feldolgozni az érzelmeiket. A különféle sport és egyéb játékos tevékenységek során számos pszichológus, tanár és szakértő foglalkozik a gyermekekkel a hét minden egyes napján.

A konfliktus kirobbanása óta közel 470 ezer gyermek kapott lelki segítséget több mint 220, a gyermekek szükségleteinek megfelelően kialakított közösségi térben Szíriában, Libanonban, Jordániában, Irakban és Törökországban egyaránt.

„Segíteni egy gyermeknek, hogy feldolgozza az őt ért megrázkódtatásokat alapvető fontosságú” – mondja Maria Calivis.

Az UNICEF a szíriai válság kezelésére előirányzott 470 millió dollárból 55 millió különített el eddig hasonló gyermekvédelmi programokra.