ENSZ ügynökségek közös felhívása

Elég volt!

Több mint két év telt el. Több mint 70 ezren vesztették életüket, köztük több ezer gyermek. Több mint öt millióan kényszerültek otthonaik elhagyására, egymilliónál is többen pedig menekültként érkeztek a szomszédos országokba. Családok és közösségek ezrei szakadtak szét, számtalan iskola, kórház és közmű pedig a földdel lett egyenlő.

Mindezek után és ellenére, még mindig nem látszik a megfelelő eltökéltség a kormányok és az érintett felek részéről arra, hogy megálljt parancsoljanak a pusztításnak és a vérontásnak Szíriában.

Mi, annak az öt ENSZ szervezetnek a vezetői, amelyek napról-napra szembesülnek a konfliktus okozta borzalmas emberi tragédiákkal, arra kérjük a politikai döntéshozókat, hogy ismerjék fel a felelősségüket a szír népért és a régió jövőjéért.

Arra kérjük őket, hogy használják a befolyásukat, és tegyenek meg mindent egy olyan politikai megoldás érdekében, amely megnyugtató módon rendezi ezt a borzasztó konfliktust – még mielőtt újabb százezrek halnak meg értelmetlenül, hagyják el otthonukat és vesztik el a jövőképüket végérvényesen.

Szervezeteink és humanitárius partnereink mindent megtettek eddig, amit tudtak, hogy enyhítsék a szenvedők helyzetét. A kormányok és az adományozó magánszemélyek segítségével több mint egymillió menekülőnek tudtunk segítséget nyújtani. Élelmet, vizet és más alapvető felszerelést és ellátást adtunk mintegy 5.5 millió szíriainak, az országukban és a szomszédos területek menekülttáboraiban egyaránt. Másfél millió gyermeket pedig beoltottunk kanyaró és gyermekbénulás ellen.

De ez még mindig nem elegendő. A szükségletek egyre csak nőnek, a lehetőségeink pedig kezdenek végleg kimerülni. A biztonsági kockázatok és a növekvő forráshiány miatt egyre közelebb, talán már csak hetekre vagyunk attól, hogy teljesen fel kelljen függesztenünk mindenféle humanitárius ellátást.

A mostani felhívásunk már nem újabb anyagi támogatásért kiállt. Már ennél többre van szükség. Az elesetteknek és a szenvedőknek a nevében, akiknek a jövője egy hajszálon múlik csupán, azt kiáltjuk: ELÉG VOLT!

Az összes érintett félnek, és azoknak a kormányoknak, akiknek lenne lehetőségük arra, hogy cselekedjenek, közösen mondjuk: tegyenek meg mindent, most, és nem később, hogy megmentsék a szír népet és a régiót egy borzalmas katasztrófától.

Valerie Amos, Humanitárius Ügyek Koordinációs Irodája
Margaret Chan, Egészségügyi Világszervezet
Ertharin Cousin, Élelmezési Világprogram
António Guterres, Menekültügyi Főbiztosság
Anthony Lake, UNICEF