Az UNICEF újra a menekült és migráns gyermekek támogatására szólít fel Európában

Az UNICEF újra a menekült és migráns gyermekek támogatására szólít fel Európában

14 millió dollárra van szükség az úton lévő gyermekek számára

GENF / NEW YORK szeptember 25. – Az UNICEF-nek 14 millió dollárra van szüksége ahhoz, hogy segítséget nyújthasson a menekült és migráns gyermekeknek Európában, miután a kontinensre érkező, gyakran a szíriai, iraki és afganisztáni konfliktusok elől menekülő gyermekek száma 80%-kal nőtt.

 

A legújabb Eurostat adatok alapján összesen 133000 gyermek kért menedéket Európában 2015 januárja és júliusa között – ez átlagban 19000 gyermek minden hónapban. Minden negyedik menedékkérő gyermek.

„Nagyon sok gyerek van még úton, és közeledik a tél, ezért most kell gondoskodnunk ezekről a gyermekekről” – mondta Ms Maire-Pierre Poirier, az UNICEF európai migráns- és menekültválságért felelős különleges koordinátora. „ Az UNICEF együttműködik a kormányokkal és más partnerekkel szerte Európában, ahol segítségre van szükség. Mindent megteszünk a menekült és migráns gyermekek biztonságáért és egészségéért, és azért, hogy emberi méltóságuk és jogaik ne sérüljenek.”

Az UNICEF többek között a következő szolgáltatásokhoz kér segítséget a következő 12 hónapra:

  • Gyermekbarát területek kialakítása a fogadóállomásokon.
  • Gyermekegészségügyi és táplálkozási tanácsadás a családoknak.
  • Az oktatás támogatása.
  • Technikai segítségnyújtás a kormányoknak és más partnereknek a következő területeken: gyermekjog, gyermekvédelem, pszichoszociális segítségnyújtás, erőszakmegelőzés és erőszakra való reagálás, valamint védelem az embercsempészekkel szemben.
  • A kísérő nélküli kiskorú és családjuktól elszakadt gyermekek támogatása és védelme.

Az UNCEF továbbá felajánlja segítségét az európai kormányoknak ahhoz, hogy a menekült és migráns gyermekeket érintő rendelkezéseiket és eljárásaikat mindig a nemzetközi irányelvekkel összhangban, a gyermekek érdekeinek figyelembevételével tudják alkalmazni.

Az menekült és migráns gyermekek számának növekedésével párhuzamosan az UNICEF fokozott segítséget nyújt Horvátországban, Szerbiában, és Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságban, és felajánlja segítségét Görögország, Magyarország, Szlovénia és Ausztria kormányainak és helyi partnereinek a gyermekek szükségleteinek felméréséhez.

Az UNICEF azt is hangsúlyozza, hogy Szíriában és a szomszédos országokban működő humanitárius programjai komoly forráshiánnyal küszködnek. Ezekben az országokban összesen 7,6 millió gyermek vár segítségre. Az UNICEF-nek ehhez 2015-ben 903 millió dollárra van szüksége, de ennek csak a felét sikerült eddig biztosítani.

Az UNICEF-ről

Mi az UNICEF-nél a gyermekek jogait védelmezzük és jólétükért dolgozunk. Partnereinkkel a világ 190 országában igyekszünk ezt a célkitűzést konkrét tettekre váltani, különös figyelmet fordítva a legsebezhetőbb és periférián élő gyermekekre. Ezzel az összes gyermekért dolgozunk – mindenhol. További információ az UNICEF-ről és munkájáról: www.unicef.org

Kövessen minket a Twitteren és a Facebookon!