Fokozódik a menekültválság

Az UNICEF további anyagi források bevonását sürgeti, hogy azonnali és megfelelő segítséget tudjon biztosítani a Jordániába érkező, növekvő számú szíriai menekült gyerek és család számára az egészségügy és a gyermekvédelem területén, a higiénés körülményekben és a vízellátásban.

Eddig körülbelül 17 000 ember keresett menedéket Észak-Jordániában, a Za’atari menekülttáborban, de ez a szám folyamatosan növekszik, naponta több száz új menekült érkezik Szíriából. A menekültek fele gyerek.

Az elmúlt hétvégén jelentősen nőtt a táborba érkezők száma, több mint 2000 ember lépte át a határt egyetlen éjszaka alatt. Ez – egy 24 órás időszakot tekintve – közel 80 százalékkal több, mint az eddigi legnagyobb szíriai menekült hullám során.

„Arra számítunk, hogy az év végére 70 000 ember lesz a Za’atari menekülttáborban.” – mondta az UNICEF jordániai képviselője, Dominique Hyde. „Most kell cselekednünk, mert továbbra is a gyerekek szenvednek legjobban. Tehát további sürgős támogatásra van szükségünk, hogy finanszírozni tudjuk katasztrófa elhárítási tevékenységünket.”

A Za’atari táborban nagyon durvák a körülmények, perzselő hőség van, nincs természetes árnyék, és gyakran söpörnek végig homokviharok a táboron.

A táborban az UNICEF koordinálja a vízellátást és a közegészségügyi ellátást. Annyi vizet szállítanak, hogy naponta 50 liter jusson mindenkinek. A tábor lakossága folyamatosan új családokkal bővül. Az UNICEF biztosítja a megfelelő vízforrást a tábor területén, továbbá latrinákat, zuhanyozókat és csapokat telepítenek.

A gyerekek számával, növekszik a járványok veszélye is. Ezen a héten az UNICEF, a helyi Egészségügyi Minisztérium és az Egészségügyi Világszervezet arról döntöttek, hogy minden olyan gyermeket megpróbálnak beoltani, aki a Szíriában dúló konfliktus miatt még nem kapta meg a szükséges védőoltásokat. Az UNICEF és partnerei azon dolgoznak, hogy folyamatosan működő védőoltási programot hozzanak létre a menekülttáborokban.

Az UNICEF segíti azokat a gyermekeket is, akik súlyos traumát szenvedtek a Szíriában fennálló erőszak következtében. Az UNICEF 10 Gyermekbarát Tábort támogat, ahol a gyerekek játszani és tanulni tudnak, szakemberek segítenek nekik a társadalomba való újbóli beilleszkedésükben. Így próbáljuk biztosítani, hogy a gyermekek minél előbb visszatérhessenek a háború előtti mindennapjaikhoz. A szervezet azokról a gyermekekről is próbál gondoskodni, akik menekülés közben elsodródtak szüleiktől, családjuktól.

„Fontos, hogy megfelelően tudjunk gondoskodni minden gyermekről, aki Szíriában erőszak áldozatává vált és menekülni kényszerült, mert csak így kerülhető el, hogy ezek a gyerekek még hosszú évekig e traumáktól szenvedjenek.” – mondja Hyde.
„Jelenleg a Gyermekbarát Tábor 2500 gyermeket tud befogadni Za’atariban. De várhatóan még több mint 35 ezer gyermek fog ide érkezni az elkövetkező néhány hónapban, ezért mielőbb új helyeket kell találnunk és további anyagi forrásokat is igénybe kell vennünk, hogy ezeknek a gyermekeknek is biztosítani tudjunk minden szükséges ellátást, hiszen ők is sokat szenvedtek.”

Az UNICEF 54 millió dollárt fordít a szír menekültek számára fenntartott táborok, illetve a menekülteket befogadó jordániai helyi közösségek támogatására.