Gyerekek a háborúban

“Felszólítjuk a harcban résztvevő feleket, hogy engedjék minden gyerek biztonságos és azonnali kimenekítését.”

Geert Cappelaere, az UNICEF Regionális Igazgatója az alábbi nyilatkozatot tette az Aleppoban maradt gyerekekről:
Ahogy az erőszak eszkalálódik Aleppoban, gyerekek ezrei szenvednek némán, és lesznek brutális támadások áldozatai, miközben a világ csak nézi. Itt az ideje, hogy a világ is kiálljon az aleppoi gyerekekért és véget vessen ennek a rémálomnak.
Egy helyi orvostól érkező ijesztő riportok szerint sok gyerek, vélhetően több, mint 100, szüleiktől elválasztva, felügyelet nélkül ragadt benn egy támadás alatt lévő épületben Aleppo keleti részén.
Felszólítjuk a harcban résztvevő feleket, hogy engedjék minden gyerek biztonságos és azonnali kimenekítését. A kísérő nélküli és szüleiktől elválasztott gyerekeknek joguk van ahhoz, hogy egy semleges humanitárius szervezet regisztrálja őket, hogy családjukkal újra találkozhassanak, akár hol is vannak.
Az UNICEF-et mélyen aggasztják a nem megerősített jelentések a civilek, köztük gyerekek rendkívül kegyetlen kivégzéseiről. Az UNICEF felszólítja a háborús feleket az azonnali tűzszünet elérésére Aleppoban és engedjék meg a humanitárius szervezeteknek, hogy azonnali segítséget nyújtson a rászoruló családoknak és a gyerekeknek, bárhol vannak, feltétel nélkül.
A civileknek hagyni kell, hogy biztonságban és méltósággal hagyják el Aleppo keleti részét. Az UNICEF csapatai készenlétben állnak Aleppoban, hogy segítséget nyújtsanak, a gyerekek evakuálásának megkezdésére is.
Az aleppoi gyerekek a mi felelősségünk is, és azonnal segítenünk kell
. ”

On 12 December 2016, Ahmed gives a radiant smile as he finds out that the clothes he was given were exactly his size. Over 5,000 children recently displaced from eastern Aleppo city have received winter clothes provided by UNICEF. Displaced children like Ahmed are especially vulnerable at this time of year. As temperatures drop, children are at risk of hypothermia, pneumonia and other deadly diseases. With both parents dead and no other relatives to look after him or his four siblings, Ahmed came to the shelter from East Aleppo with neighbors. Winter is the latest threat to children in conflict-ridden Aleppo. As people continue to flee the besieged Syrian city of Aleppo, UNICEF is working to reach displaced families with the supplies they need to survive the brutal winter. Some children have lost or become separated from their families, leaving them even more vulnerable. Five days ago, 10-year-old Ahmed arrived in Jibreen, an industrial district on the outskirts of Aleppo. Ahmed’s parents were killed in the vicious conflict engulfing the city. He and his four siblings have nobody to take care of them and help keep them warm. The journey to Jibreen was gruelling for five-year-old Rahaf, her two-year-old brother Wael, and their mother, who fled their home in east Aleppo. Their mother, a widow who suffered a shrapnel wound on her leg, had to wheel her children for hours until they could be transported by bus to the Jibreen shelter.
Mindeközben 5000 gyereket már sikerült kimenekíteni Aleppo keleti részéről. Ezek a gyerekek Jibreenben kaptak menedéket, ahol az UNICEF-től a téli időjárás miatt speciális csomagokat kapnak, meleg takarókkal, téli kabátokkal.
Az ENSZ gyerekjogi egyezménye szerint minden gyereknek joga van a játékhoz. Szíriában, a háborúban azonban nem biztonságos a gyereknek kimenni az utcára, játszótérre. De az UNICEF nem ismeri a lehetetlent, és földalatti játszótereket hoztak létre, mert a háborúban élő gyerekeknek is joguk van a normális gyerekkorhoz. A játszótéren kívül működnek föld alatti iskolák is, ahol nagyobb biztonságban tanulhatnak, fejlődhetnek a gyerekek.