Az UNICEF-ről

Mit takar az UNICEF elnevezés?

Az UNICEF egy betűszó, amely a szervezet angol nevének kezdőbetűiből alakult ki – United Nations International Children’s Emergency Fund (Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja). Azért angol nyelvű az elnevezés, mert az ENSZ Közgyűlése hozta létre 1946. december 11-én, New Yorkban.

Miért alapították meg az UNICEF nemzetközi szervezetet?

A II. világháborúban több millióan haltak meg, így sok gyermek veszítette el a szüleit, rokonait, maradt magára, vagy a rokonai, akik maguk is nincstelenné váltak, nem tudtak megfelelően gondoskodni gyermekeikről. Így megalakult az UNICEF, és azt tűzte ki célul a háború után, hogy segít az éhező, beteg, otthontalanná vált gyermekeken, akik a háború borzalmait, a bombázásokat túlélték, de nagyon nehéz helyzetbe kerültek.

Mi a feladata az UNICEF-nek ma?

A II. világháborúnak ugyan vége van, de a világon ma is sok a katasztrófa (háborúk, természeti-katasztrófák), így az UNICEF-nek ma is nagyon sok tennivalója van. Több mint 190 országban, különböző térségekben van jelen azért, hogy javítsa a gyermekek és a fiatalok helyzetét az egészségügy (oltások, egészségügyi ellátás), a táplálkozás (élelmiszer, tiszta ivóvíz), a szociális gondoskodás (védelem, szülői gondoskodás, örökbefogadás), és az oktatás területén. Az UNICEF programjai a világ legrászorultabb gyermekeit segítik az érintett kormányok beleegyezésével.
Felmerülhet benned a kérdés: miért kell nekünk, Magyarországon ezzel foglalkoznunk, hisz itt nincs háború, nincsenek nagyobb katasztrófák, járványok, tehát mi dolgunk nekünk ezzel a problémával? Nos, a világban mindig az segít a rászorultakon, aki épp megteheti, mert nem részese ezeknek a katasztrófáknak. Ma mi segítünk, holnap lehet, hogy rajtunk kell segíteni valamilyen szempontból. Azok az országok, akik tudnak segíteni, segítenek a másik országon, ahogy az egyik ember segít a másik, bajbajutott embertársán. Ez a humanitárius hozzáállás. Hogy mit jelent ez a szó? – segítségnyújtás, az embereken segítő, az emberek jogaiért küzdő. Ezért is szokták az UNICEF-et nemzetközi humanitárius szervezetnek is hívni. A bajban azonban nem csak konkrét tevékenységgel lehet segíteni, hanem a jogrendszer fejlesztésével is. Így született meg 1989-ben a nemzetközi Gyermekjogi egyezmény, amely a gyermekek jogait foglalja magában.

UNICEF és a gyermekjogok

Az UNICEF a gyermekek számára és érdekében végzett humanitárius tevékenységen kívül, a gyermekek jogait is képviseli, és az 1989-ben elfogadott Gyermekjogi egyezmény végrehajtását ellenőrzi. Tehát van tennivalója olyan országokban is, ahol jelenleg béke van, mert gyermekek mindenütt élnek a világon.
Az UNICEF Magyar Bizottsága is azért dolgozik, hogy Magyarországon is minél több gyermek és felnőtt ismerje meg, tisztelje és védje a gyermekek jogait. A gyermekeknek, mivel még nem tudják ellátni önmagukat, joguk van ahhoz, hogy a felnőttek különleges védelemben részesítsék őket és gondoskodjanak róluk. Joguk van például ahhoz, hogy tanuljanak, játszanak, elmondhassák a véleményüket, hogy megvédjék a megkülönböztetésről vagy az erőszaktól, de ahhoz is hozzáférjenek tiszta ivóvízhez, élelmiszerhez, és egészségügyi ellátáshoz.
A világon sok olyan ország van, ahol a gyermekek nem élhetnek a jogaikkal: például nem kapják meg az alapvető oltásokat, egészségügyi ellátást, így a járványok és betegségek következtében nagy a gyermekhalandóság. Nincs elég táplálék és tiszta víz, ezért éheznek, szomjaznak; nem járhatnak iskolába a szegénység, a háború vagy a katasztrófák miatt; vagy nincs, aki gondoskodjon róluk.
Az UNICEF munkatársai úgy segítenek ebben, hogy felkeresik a megfelelő döntéshozókat, együtt dolgoznak civil szervezetekkel, szakemberekkel, hogy a gyermekek jogai érvényesüljenek. Kutatásokat végeznek, melyik ország gyermekei milyen segítségre, szállítmányra, ellátásra szorul.

Mit is csinál akkor az UNICEF?

Korábban már megfogalmaztuk, hogy az UNICEF egy nemzetközi, humanitárius szervezet, egy fejlesztési alap, amely nem termelhet profitot, ezért adománygyűjtés segítségével valósítja meg a céljait. Az UNICEF munkatársai kettős feladatot látnak el: 1. az UNICEF által kitűzött célokat és programokat valósítanak meg, ennek érdekében képviseleti, szervező és adminisztratív munkát végeznek; 2. a programok megvalósításához adományokat gyűjtenek.
Mindehhez természetesen szükség van jó kommunikációra, és a médiára, hogy az UNICEF üzenetek, programok, beszámolók eljuthassanak az emberekhez, felnőttekhez, gyermekekhez, a cégekhez és az adományozókhoz. Ezért az UNICEF munkáját jószolgálati nagykövetek is támogatják, sok ismert ember, világhírű színész, művész, sportoló, akik ismertségüket arra használják, hogy felhívják a figyelmet a világ gyermekeinek a sorsára. Biztosan te is ismersz egy-két ilyen híres embert, aki karitatív munkával segíti a nehéz sorsú gyermekek életét. Róluk is olvashatsz az UNICEF oldalain.

Kik segítik az UNICEF munkáját?

Az UNICEF szervezet munkáját nagyon sok önkéntes segíti, hisz a világon sok millió éhező, beteg, nehéz sorsú gyermek szorul segítségre. Az önkéntes munka azt jelenti, hogy valaki anyagi ellenszolgáltatás (fizetés) nélkül, önszántából, a saját idejét és tudását adja azért, hogy másokon segítsen.
Az önkéntes munka sokféle lehet: például az önkéntesek részt vehetnek az UNICEF kampányainak és programjainak a megszervezésében, amelyeknek az a célja, hogy minél több ember megismerje az UNICEF tevékenységét, a világ gyermekeinek a sorsát, és a gyermekek jogait. Az önkéntesek segíthetnek egy adománygyűjtő futóverseny, vagy koncert megszervezésében, de vannak, akik olyan szakemberek, akik a katasztrófák helyszínein is támogatást tudnak nyújtani, például az egészségügyben. Te is lehetsz önkéntes, ha van benned segítő szándék, és érdekel egy ilyen nemzetközi szervezet humanitárius munkája. Keresd az önkénteseknek szóló web-oldalunkat!
Az önkénteseken kívül számos partnercég támogatja tevékenységével, termékeivel az UNICEF munkáját, s így járul hozzá a rászoruló gyermekek sorsának javításához, vagy az adománygyűjtéshez. Ha kíváncsi vagy a cégekre, a listát megtalálod a honlapunkon.

Kik finanszírozzák az UNICEF-programokat?

Ez a sok program és segítség mind pénzbe kerül. Biztosan felmerült benned a kérdés, miből tudja az UNICEF megvalósítani őket. Nos, az önkéntesek és partnercégek mellett vannak egyszeri vagy rendszeres adományozók, akik bizonyos összegekkel járulnak hozzá e nemes célok megvalósulásához. Ezek az adományozók lehetnek magánszemélyek, akik szerényebb összegekkel gyarapítják az UNICEF bevételét, de vannak olyan tehetős emberek, vagy cégek, akik jelentős mértékű adománnyal segítik a szervezet munkáját. Lehet, hogy már te is vettél részt olyan koncerten, eseményen, amikor a jegy árát az UNICEF támogatására ajánlották fel? Kérdezd a szüleidet, vagy keresd azokat az ajándéktárgyakat vagy eseményeket, amelyekkel te is támogathatod a rászorulókat. Miközben te jól érzed magad egy UNICEF-eseményen, vagy egy szép UNICEF-ajándéktárgyat vásárolsz – máris támogatod rászoruló gyermektársaidat.

Tudtad-e,

hogy az UNICEF 1965-ben Nobel-békedíjat kapott? Ezzel tehát az egész világ elismerte az UNICEF nemzetközi humanitárius tevékenységét, melyet a rászoruló gyermekek érdekében tesz.
Ismerkedj meg az UNICEF tevékenységével, légy részese ennek a humanitárius világnak, értékrendnek!