Halljuk meg a hangjukat!

Az Európai Unió és az UNICEF közös kampányt indított ‘A veszélyben lévő gyermekek hangja’ címmel, amely a természeti katasztrófák, illetve fegyveres konfliktusok által érintett gyermekek millióinak helyzetére kívánja felhívni a világ figyelmét, lehetőséget adva néhány érintett gyermeknek, hogy saját szavaikkal mondják el történetüket.

Az UNICEF és az Európai Bizottság Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága (ECHO) több mint 20 éve dolgozik szoros együttműködésben, hogy a humanitárius katasztrófák sújtotta területek gyermekei számára azonnali segítséget nyújtson. Eddig több mint 55 ország több millió gyermekéhez jutottak el a segélyek. A most induló kampány célja az, hogy a vészhelyzetben élő gyermekek hallathassák hangukat, és felhívják támogatások életbevágó szükségességére a a világ figyelmét.

Minden humanitárius katasztrófában a gyermekek vannak a legnagyobb veszélyben: betegségek, alultápláltság, és fizikai erőszak fenyegeti őket. Sokuk nem folytathatja tanulmányait, és súlyos lelki megrázkódtatásokon esik keresztül. Mindezeknek hosszan tartó következményei lehetnek saját életükre is, sőt az őket körülvevő egész közösségre is.

A UNICEF jószolgálati nagykövete, Ewan McGregor is aktívan részt vesz a kampányban. „Világszerte, gyermekek milliói kényszerülnek életveszélyes, méltatlan helyzetbe, és semmit sem tehetnek ellene. Megtiszteltetés számomra, hogy ma ezeket a gyermekeknek képviselhetem. Minden gyermeket, függetlenül attól, hol él, megilleti a jog, hogy beszélhessen az életére kihatással lévő eseményekről.” – vélekedik a színész.

„Az Európai Unió és az UNICEF évtizedek óta együtt segít a vészhelyzetekben élő gyermekeken. Mindent megteszünk azért, hogy a sürgős segítség eljuthasson hozzájuk. Reményt adunk nekik a túlélésre. Nagyon fontos azonban, hogy hangot is kaphassanak a gyerekek, hogy saját szavaikkal beszélhessenek félelmeikről, bátor erőfeszítéseikről, álmaikról és vágyaikról. Segítsünk hát nekik, hogy megszólalhassanak!” – hívta föl a kampány céljára a figyelmet Kristalina Georgieva, az EU nemzetközi együttműködésért, humanitárius segélyekért és kríziskezelésért felelős biztosa.

„Egy-egy elkeserítő helyzetben lévő gyermek megrázó esete ugyan néha eljut a közfigyelemig, de legtöbbjükről sosem hallani.” – tette hozzá Anthony Lake, az UNICEF főigazgatója. „Kampányunk, „A veszélyben lévő gyermekek hangja” arra ad lehetőséget, hogy a természeti katasztrófák, fegyveres konfliktusok és zavargások miatt szenvedő gyermekek saját szemszögükből is előadhassák történeteiket – szubjektív és megrázó képet mutatva így a világnak.”

Az EU és az UNICEF közös kampányának weboldala: www.voicesofchildren.eu