Helyzetjelentés a Szíriai Arab Köztársaságból

Az állampolgárok arra kérik az embereket, hogy segítsenek nekik megfékezni az erőszakot Szíriában.

Razan Rashindi az UNICEF kommunikációs munkatársa Damaszkuszban beszámolt a szíriai helyzetről és a nemzetközi szervezetek intézkedéseiről.

Nehéz idők járnak Damaszkuszban. Ezreknek kell elhagyniuk otthonukat és biztonságos menedékhely után kell nézniük. Gyakran ezt a védelmet iskolákban és mecsetekben találják csak meg. A hétvégére több tucat iskola és környéke lett tele, és vált a földönfutó családok tartózkodási helyévé. A helyi közösségek önkéntesei és a Szíriai Arab Félhold (SARC) éjjel-nappal azon dolgozik, hogy segítséget nyújtson a lakosságnak. Az átlagemberek is próbálnak segíteni, létrehoztak egy mentési és segélyszervezési csapatot a környéken, a lakóhelyüket elhagyni kényszerülők védelmére.

Az UNICEF, és más nemzetközi szervezetek azon dolgoznak, hogy támogassák a SARC-ot és a helyi segélyszervezeteket.

A fiatalok különösen érintettek ebben a helyzetben. Néhányan dacolva az erőszakkal felkutatják a veszélyeztetett övezetben maradt lakosokat, és a menedéket nyújtó iskolákba, mecsetekbe szállítják őket.

Egy ilyen helyen találkoztam Oum Mustafa-val, aki elmondta, hogy miután szerdán egy család elhagyta otthonát, egy helyi parkban kellett éjszakázniuk. „A következő nap néhány fiatal elkísért minket az iskolába. Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy három lányommal és a kisfiammal, valamint a sógornőmmel és családjával együtt maradhattam.”

Egy másik nő oltalmazó pillantásokat vetett 9 éves lányára, aki épp egy vékony matracon aludt a padlón. „Nagyon boldog vagyok, hogy a lányom most itt aludhat. Tudod, mi nem aludhattunk az elmúlt három napban, mert olyan hangosak voltak az ágyúdörgések és a helikopterek zaja, mintha a házunkban történtek volna az események.”

Az UNICEF régebben már támogatta azokat az iskolákat, amelyek menedékhelyet biztosítanak a menekülteknek. Egy kolléga meglátogatott egy osztálytermet, ahol az elhelyezett emberek élnek. Észrevette a rózsaszín ajtót és a festményeket a falon. Ezekből az árulkodó jelekből kiderült, hogy ez az iskola is része volt az UNICEF által támogatott gyerekbarát intézményeknek az elmúlt években.

Manal az egyik kétgyermekes édesanya egy családnál élt három hónapig Homsban. „Egy másik éjszaka mindenkit áthelyeztek a menedéket nyújtó iskolába.” – tudtuk meg beszámolójából. Ezt a fajta nagylelkű segítségnyújtást egyre nehezebb fenntartani. Nagyon sok bolt kényszerült bezárni, így nehéz a helyi lakosoknak ételhez és más egyéb szolgáltatásokhoz jutniuk. Nem könnyű ezeknek az iskoláknak a helyzete sem. Az Masaken Barzehi iskolában közel 600 ember tartózkodik és csupán 7 WC áll a menekültek rendelkezésére. Az új lakók igyekeznek tisztán tartani az iskolát, de szükség van takarító eszközökre. Tudatosítani kell az emberekben, hogy mennyire fontos a megfelelő higiénia fenntartása. Az UNICEF higiéniai csomagokkal segíti a lakosokat, ezek a csomagok tisztítószereket, samponokat, egészségügyi betéteket, szappanokat, törölközőket és más hasznos termékeket tartalmaznak.

A 14 éves Mayát már kétszer áthelyezték hét családtagjával együtt és mindkét helyen nagy figyelmet fordított a tisztaságra, így ki is nevezték „higiéniai szakértőnek”. Az önkénteseket lenyűgözte a tudása, így végül Mayát bízták meg az iskolában a higiéniai tudatosság felelősének. A lány megígérte, hogy szabadidejében körbevezeti a gyerekeket az iskolában és mesél nekik arról, hogy mennyire fontos a WC és a fürdőszoba tisztítása minden használat után. „A fiatalabb gyerekek hallgattak rám, abban viszont nem vagyok biztos, hogy az idősebbek is” – mondta Maya mosolyogva.

A másik probléma, hogy mivel kössék le a gyerekek figyelmét szabadidejükben, hiszen az udvaron túl meleg, de semmi más eszköz nincs, amivel játszhatnának. Az UNICEF, a helyi partnerek és a SARC biztosítanak az iskolák számára szabadidős és sportszereket biztosít, hogy segítsen a gyerekeknek megbirkózni a mindennapok nehézségeivel.