Videók, amelyeknek nem szabadna létezniük

A kisfilmek fő célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet a gyerekbántalmazás ellen és hogy ez gyakran láthatatlanul, a négy fal között történik meg. A videók gyerekszínészekkel, pszichológus bevonásával készültek. A fő célközönség nem a gyerekek voltak. A videók pont arra kívánjak felhívni a figyelmet, hogy a gyerekek egyedül nem tudják megoldani az őket érő bántalmazási helyzeteket.

A videók végén az üzenet

A gyerekbántalmazásra nem ez a megoldás. Nekünk, felnőtteknek kell megállítanunk.

Évente 15 000 gyermek válik erőszakos bűncselekmény áldozatává.

A magány és hallgatás nem megoldás.

Beszéljünk erről és tegyünk ellene. 

 

A videók végén a feliratok mondják el, hogy amit láttunk az nem a megoldás, ezeknek a filmeknek nem szabadna létezniük.

A kampány kiindulópontja azon hivatalos, bűnügyi statisztikán alapultak, melyek szerint Magyarországon évente több mint 15 000 gyerek válik erőszakos bűncselekmény áldozatává. 2015-ben 14 év alatti gyerekek esetében 273 esetben, 14 év és 18 év közötti gyerek esetében 133 esetben történt szexuális erőszak. Ez csak a jéghegy csúcsa – a fő probléma a gyerekbántalmazás kapcsán a magas látencia, amelyet a szakirodalom alátámaszt. A bántalmazásnak azonban nagyon sok formája van: fizikai-, érzelmi-, szexuális bántalmazás és az elhanyagolás is.

Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány évek óta kiemelten foglalkozik a gyerekbántalmazás témájával, melynek eredményeképpen született meg a HelpApp nevű mobilalkalmazás, melyben a gyerekek segítséget kérhetnek online. Emellett Ébresztő-óra gyerekjogi programunkkal idén 10 000 gyereket értünk el és elindítottuk jogsegély oldalunkat is, ahol azok küldhetnek üzenetet, akiknek kérdése van a gyerekbántalmazás kapcsán – legyen az felnőtt vagy gyerek.

Gyermekbántalmazással kapcsolatos munkánkról itt olvashatnak: http://unicef.hu/kategoria/gyerekjogi-programjaink/