Hurrikán Irma pusztítása több mint 10,5 millió gyereket érint

Több mint 10.5 millió gyermek élhet azokon a területeken, melyeket érinthet az Irma hurrikán – hívta fel az UNICEF a figyelmet a mai napon. A vihar jelenlegi pályáját követve a következő országokban élő gyermekek vannak veszélyben: Kelet-Karib-térség, Dominikai Köztársaság, Haiti és Kuba – több mint 3 millió 5 év alatti kiskorú él itt. Az UNICEF aggodalmának adott hangot, mivel több százezer gyermek eshet a vihar áldozatául, leginkább a partmenti vidéken élők vannak veszélyben.

“Az erős széllökések és viharos esőzések számos kisméretű és védtelen településre csaptak le a Karib-térség keleti felén, leginkább Anguila és Barbuda szenvedett kárt.” mondta Patrick Knight, az UNICEF vezető kommunikációs munkatársa, aki jelenleg is a Kelet-Karib-térségben, Barbadoson tartózkodik. “Ahogy egyre tisztább képet kapunk az okozott károk mértékéről, annál egyértelműbb, hogy milyen súlyos rombolást végzett a vihar. Elsődleges feladatunk az érintett területeken élő gyerekek és családjaik felkutatása, amint lehetséges.”

Az 5-ös erősségű Irma hurrikán szerdán végigvonult a térség különböző szigetein, pusztítást hagyva maga után, főleg Anguila, a Brit Virgin Szigetek, Barbuda valamint a Turks- és Caicos-szigeteken.

Korai becslések szerint 74.000 ember – köztük 20.000 gyerek – lehet érintett a területeken.

A helyi hatóságok jelentése szerint a kommunikációs hálózatok ezekben a térségekben részben, de akár teljesen is megrongálódhattak. Az infrastruktúra – az utakat, hidakat, kórházakat és iskolákat is beleértve – különböző mértékű károsodást szenvedett el. Barbudában ezen hálózatok 90 százaléka ment tönkre, ez a számítások szerint akár 132 iskolát is érinthet.

Az UNICEF azonnali ivóvíz és tisztasági segítségnyújtást sürget az érintett területeken, valamint a gyermek – és serdülőkorú fiatalok kiemelt védelmét és támogatását kéri – ideértve a pszichoszociális támogatást is. Az UNICEF ugyancsak támogatja az olyan biztonságos és óvott terek, mint az oktatási intézmények, helyreállítását is.

A vihart megelőzve az UNICEF felkészült életmentő eszközök raktározásával Antigua, Barbuda és Barbados területein, így biztosítva azt, hogy ezek a csomagok koordináltan juthassanak el a helyi hatóságokkal egyetértésben. Ilyen eszközök a víz, élelmiszer és gyógyszer, víztisztító készletek, higiéniai csomagok, ideiglenes menedékhelyek és oktatási anyagok. „