Így segítünk

UNICEF Magyarországon

Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány az UNICEF hazai képviselőjeként adományokat gyűjt az UNICEF gyermekvédő programjaihoz, és küzd a gyermekjogok hazai érvényesüléséért. Magyarországon nemzeti bizottság, nem pedig programiroda található, azaz helyi humanitárius programot nem folytat az alapítvány.

Az UNICEF hazai képviselője

Az UNICEF az úgy nevezett ENSZ-család tagja, a fejlett országokban azonban nemzeti bizottságok találhatóak. A nemzeti bizottságok független helyi civil szervezetek, melynek formális kapcsolata az UNICEF-fel egy együttműködési megállapodáson alapul. A megállapodás a bizottságokat az UNICEF egyedüli képviselőjeként ismeri el az egyes országokban. Az UNICEF-nek 34 nemzeti bizottsága van, többek között például az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány.

Története:

Az UNICEF 1946-ban lépett először kapcsolatba Magyarországgal, amikor a második világháború után élelemmel, egészségügyi ellátással segítette országunkat. Tejport, ruhát és penicillint szállított az iskoláknak, a kórházaknak és különböző gyermekintézményeknek, malária és vérhas elleni kampányokat szervezett. Az irodát azonban 1949-ben politikai okokból bezáratta az akkori kormány, deklarálva, hogy nincs többé az UNICEF segítségére rászorulva.

1975-ben a Magyar ENSZ Társaság tagszervezeteként alakult meg az UNICEF Magyar Nemzeti Bizottsága, mely azóta több szervezeti átalakulást is megért. 2011-ben UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány néven alakult újjá, mely egy bejegyzett jótékonysági és civil szervezet, amelyet a saját vezetősége irányít.

Célok és feladatok

Magyarországon tehát nemzeti bizottság, nem pedig programiroda működik. Bár hazánkban is számos éhező gyermek és komoly probléma van, világszinten vizsgálva nem itt van a gyerekeknek legnagyobb szüksége a segítségre.

Az UNICEF azokban az országokban tart fenn programokat, ahol magas a gyermekhalandóság és a gyermekek társadalmon belüli aránya, és alacsony az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelem. Ez azt jelenti, hogy az UNICEF olyan országokban nyújt közvetlen segítséget, ahol az adott országnak sem a kormánya, sem a lakossága nem képes segíteni a gyerekeken. Ott dolgozik, ahol a gyerekek már éhen halnak, nem „csak” éhesek, ott dolgozik, ahol nincsenek iskolák, nem ott, ahol kiépített iskolarendszer van. Ott oszt oltást, ahol a legalapvetőbb oltások is hiányoznak, nem ott, ahol elérhető az ingyenes oltási hálózat.

Az UNICEF-nek nem Magyarországon van most dolga. Amikor itt volt szükség a segítségre, akkor itt volt az UNICEF. A második világháború után két évig itt is osztott élelmet, oltást, tejet. Most nekünk kell segíteni másokon. Úgy, ahogy akkor tették velünk.

Adományszervezés

A Magyar Bizottság elsődleges feladata ezért az adományszervezés. Egyéni, vállalati adományokon keresztül támogatja az UNICEF nemzetközi humanitárius és fejlesztési programjait. Az UNICEF kizárólag önkéntes adományokból gazdálkodik, a nemzeti bizottságok együttesen az UNICEF éves bevételének mintegy egyharmadát teszik ki.

Gyermekjogi munka

Az UNICEF Magyar Bizottság adományszervezésen túl gyermekjogi programot folytat Magyarországon. A gyermekjogok megismerése, tisztelete és védelme érdekében figyelemfelhívó, oktató és érdekérvényesítő munkát végzünk Magyarországon.

Az UNICEF nyilvános arcaként és elkötelezett hangjaként a többi nemzeti bizottsággal együtt a Magyar Bizottság tehát fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy anyagi forrást gyűjtsön a magánszektorból, támogassa, megismertesse a gyermekjogokat és világszerte láthatóságot biztosítson a szegénység, katasztrófák, fegyveres konfliktusok, gyermekbántalmazás és kizsákmányolás által fenyegetett gyermekeknek.

 

Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány csapat tagjai:

Mészáros Antónia – ügyvezető igazgató

Dr. Tausz Katalin – gyermekjogi vezető

Géher Katalin – vállalati adományszervezési vezető

Mina Krisztina – rendszeres adományszervezési vezető

Kádár Anna – kommunikációs igazgató

Borsos Ágnes – pénzügyi kontroller

Mencseli Eszter – ügyviteli munkatárs

Sedon Enikő – kommunikáció és vállalati adományszervezési munkatárs

Matkó Anett – rendszeres adományozói kapcsolatok munkatárs

Kovács Anna Sára – gyermekjogi munkatárs

Horváth Mariann – rendszeres adománygyűjtési csoportvezető (senior)

Szlama Henrietta – rendszeres adománygyűjtési csoportvezető

Horváth Ármin – adatbázis kezelő munkatárs

Kabai Katalin – adatbázis elemző munkatárs

Nemcsek Mónika – rendszeres adományozói kapcsolattartó csoportvezető

Majsai Virág Eszter – rendszeres adományozói kapcsolattartó

 

Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítványának kuratóriumi tagjai:

Samu Tímea, kuratórium elnök

Blaskó Nikolett

Kaszás Attila

Kutas István

Ördögh Dalma Edina, Dr.

Polacsek Csaba, dr.

A felügyelő bizottság tagjai:
Antal Erzsébet

Rényi Andrea

Munkánkat számos önkéntes és vállalat segíti, akik nélkül nagyon nehéz lenne az életünk.
Ezúton is köszönjük segítségüket!

Ha kérdései lennének keressen Bennünket az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

1077 Wesselényi u. 16.

06-1-201-49-23

unicef(kukac)unicef(pont)hu

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek

Havi rendszeres adományoddal sokat tehetsz a világ gyermekeiért.

Segítek