Iskolából otthon

Damaszkuszban, Aleppóban valamint Szíria más városaiban az iskolák az otthonukat elhagyni kényszerülő személyeknek adnak otthont. Az ilyen és más helyeken menedéket kereső emberek, kénytelenek voltak elmenekülni a városrészeiket ért bombázások, és az ott uralkodó erőszak következtében. A Oktatásügyi Minisztérium adatai szerint, jelenleg 307 iskola szolgál otthonul az ilyen sorsra jutott embereknek. Az iskolákban tartózkodó lakosok száma változik, és az iskolák nagyságától függően 50-től több mint 400-ig terjed.

A veszélyekkel teli környezet ellenére, a humanitárius ügynökségeknek sikerült jelentősen növelni az utolsó hónap során nyújtott támogatást. Hatalmas teher nehezedik a helyi jótékonysági szervezetekre, különösen a Ramadán időszakhoz kapcsolódó étkezési követelmények miatt.

Amikor a 11 éves Amal az egyik Masaken Barzeh-i iskolában talált menedékre, nehezen tudta álomra hajtani a fejét az osztályteremben. “Soha nem gondoltam volna, hogy valaha az iskolában fogok aludni,” – mondta. “Azt hittem, az iskolák csupán oktatásra szolgálnak.” Az első éjszaka azon tӧprengett, vajon az iskolák felvannak-e szerelve éjszakai fényekkel. Különösen a játszótérre volt kíváncsi, ahol az első éjszaka kellett aludnia, mivel odabent a tantermekben nem volt elegendő hely.

Folyamatosan bővülő tevékenységek

A Damaszkuszban és a város kӧzvetlen kӧzelében uralkodó rossz biztonsági helyzet ellenére, amely számos területen lényegesen korlátozta a hozzáférést, az UNICEF és partnerei a júliusi hónap folyamán képesek voltak bővíteni tevékenységüket. Mindennek kӧszӧnhetően 74 ezer menekültet, köztük több mint 50 ezer gyermeket láttak el elsősegély-készletekkel, szabadidő készletekkel, a családoknak és csecsemőknek szánt higiéniai csomagokkal, valamint kályhákkal, matracokkal, takarókkal és élelmiszerrel.

2011 augusztusában, Amal családja elvesztette megélhetési forrásait az országban uralkodó instabil politikai viszonyok miatt, melynek következtében Ahmad nem tudta folytatni az iskolát. „Miután édesapám mártírként vesztette el életét, ott kellett hagynom az iskolát, hogy segítsek édesanyámnak megteremteni a család megélhetéséhez szükséges pénzt.”

“Az albérletet volt a legnehezebb kifizetni minden hónapban.” – mesélte Ahmad édesanyja és hozzátette: „Ott kellett hagynunk az albérletünket és most az iskolában élünk, a privát szféra nélkül. Kisebb családok osztoznak a tantermeken. Jó volna, ha lenne egy saját kis szobánk, ahol nem zavarnánk egymást.”

Az apa foglalkozása asztalos volt, de a család elmondása szerint nem akarta megtanítani fiát a szakmájára. „A férjem azt szerette volna, ha Ahmad folytatja felsőfokú tanulmányait, hogy mérnök legyen belőle. Aztán mindenünket elveszítettük,” folytatta a családjának történetét az anya.

Néhány nappal azelőtt, hogy elhagyták otthonukat és menedéket találtak az iskolában, Ahmad futárként dolgozott egy helyi étteremben, mely azóta bezárt. Azóta nem talál munkát. „Bárcsak megtanított volna édesapám a szakmájára, akkor jóval könnyebben képes volnék előteremteni a család számára szükséges pénzt.” – mondta szomorúan Ahmad.

Az UNICEF folyamatosan képez partnereinél és az egyes közösségeknél olyan önkénteseket, akik rekreációs tevékenységekkel foglalkoznak és adott esetben lelki támogatást is képesek nyújtani a hontalan gyermekeknek. Az UNICEF szíriai képviselője, Eric Duraire szerint a szervezet, 2012 júliusáig több mint 26 ezer esetben adott ilyen jellegű támogatást Damaszkusz bel- és külvárosi részén, Homszban, Aleppóban, Daraában és Latakiában.

“Ez az iskola pont úgy néz ki, mint az enyém.”

Issam, egy 7 éves kisfiú Damaszkusz észak-keleti Hai Tishreen negyedéből, saját és nagybátyja családjának hét tagjával talált menedéket ugyanabban az iskolában, ahol Ahmadék. Az előbbi mondatot, akkor mondta, mikor sok hasonlóságot fedezett fel saját korábbi iskolája és az ideiglenes lakhelyéül szolgáló között, amely egy kicsit megnyugtatta. „Késő éjszaka érkeztünk ide. Másnap korán ébredtem és kiosontam az osztályteremből, hogy felfedezzem az iskola épületét.” Nagyon hasonlított az enyémhez Barzeh Baladban, csak ez tele van emberekkel.” – nyugtázta széles mosollyal.

Issam apja hozzátette: “Azt hittem, mi vagyunk az egyetlen család, akik egy iskolában kerestek menedéket. Már látom, hogy rengeteg ember osztozik a sorsunkban ilyen nehéz körülmények között.” Július elején az ENSZ menekültügyi hivatalának adatai szerint 1 millió embernek kellett elhagynia otthonát Szíriában a válság kezdete óta. Ez a szám az utóbbi hónap erősödő katonai tevékenységének következtében egyre csak nő. A Nemzetközi Vöröskereszt és a Szíriai Arab Vörös Félhold becslése szerint mintegy 200 ezer embernek kellett elmenekülnie aleppói és annak környékén található otthonából, csak az elmúlt héten.