Khawla, az alultápláltságban szenvedő kisgyerek küzdelme

A jemeni háború másik frontja: harc az éhezés ellen

Sana’a, Jemen, 2017: Az Al-Sabeen kórházban, a jemeni fővárosban, Sana’a-ban az egyéves Khawla Mohammed fekszik az ágyon. A kisgyerek orrába csövet vezettek, ugyanis amellett, hogy alultápláltságtól szenved, mellkasi fertőzéssel is küzd, ami régóta ingereli a légzését.

Édesanyja aggódva néz fel, hogy elmesélje, Khawla négy hónapos kora óta rendszeresen betegeskedik.

“Kezdetben csak hasmenése volt. Olyan könnyű lett, hogy egy kézben elbírtam. Aztán elvesztette az étvágyát. Nagyon aggódtam!” – mondja Um Khawla.

Ennek eredményeképpen az anya az elmúlt hat hónapban rendszeresen bejárt a kórházba, hogy Khawla-t az orvosok gondjaira bízza, akik miután alultápláltsággal diagnosztizálták őt, azonnal kezelésbe vették az UNICEF által támogatott terápiás táplálkozási központban.

A legutóbbi alkalommal, amikor behozták, a kis Khawla mindössze 6 kg-ot nyomott, ami jóval egy egyéves gyermek normális, 9 kg-os súlya alatt van.

Az elmúlt tíz nap során, amióta kórházban van, folyamatosan egy magas energiatartalmú keksszel táplálják. Ezt először folyadékká oldják fel, majd csövön keresztül adagolják neki. Emellett antibiotikumokat is kap a mellkasi fertőzés megfékezésére.

UN057312

2014 óta drámai mértékben, 200 százalékkal nőtt az alultáplált gyerekek aránya Jemenben. Ma 462.000 gyermek szenved súlyos és akut alultápláltságtól, ami halálos is lehet, ha nem kezelik sürgősen.

Az ország egész területén 17 millió ember – a lakosság több mint 60 százaléka – számára nincs élelmiszerbiztonság, és több mint 7 millió ember nem tudja, hogyan szerzi be a következő napi élelmét. Legalább 14,5 millió ember nem rendelkezik biztonságos ivóvízzel sem.

“A konfliktus előtt a férjemnek volt munkája, és a fizetése elégséges volt ahhoz, hogy fedezze a szükségleteinket” – meséli Um Khawla. “Amikor a harcok kezdetekor minden összeomlott, megpróbáltunk zöldséget termeszteni a gazdaságunkban, de ez nem volt biztonságos a bombák és a golyók miatt. Most semmink sincs.”

Um Khawla nem csak gyermeke miatt aggódik, hanem a másik két testvére miatt is, akik otthon vannak, a nagymama gondjaira bízva. Ők sem tudják, honnan szerzik be a következő élelmet.

Az ország gazdasági válsággal néz szembe, amely a helyi konfliktus legsúlyosabb következménye. Az inflációs ráta és az árak rendkívüli módon megemelkedtek. A családok gyorsan kifogytak a megtakarításukból, és ennek következtében kénytelenek lecsökkenteni az étkezések számát.

A jemeni konfliktus pusztító hatással bír az ország minden polgárára, de leginkább a gyermekek szenvednek tőle. A háború következtében az UNICEF becslései szerint 10.000-rel több gyermek halhat meg olyan megelőzhető okok miatt, mint az alultápláltság, a hasmenés és a tüdőgyulladás.

UNI_1989

A bizonytalanság ellenére az UNICEF és partnerei a helyszínen vannak, hogy a szűrések számát megnövelve minél több alultáplált vagy beteg gyereket tudjanak időben kezelni. Elősegítik továbbá a tiszta víz biztosítását, ezzel is segítve a halálesetek megelőzését. Az idei év januárjától az UNICEF több mint 6.000 súlyosan akut alultáplált gyermek kezelését támogatta.

A 2017-es céloknak megfelelően a szervezet még inkább fokozza az alultáplált gyerekek megfigyelését és 323.000 gyermek számára szeretne kezelést biztosítani.

A konfliktusnak egyelőre nem látni a végét, a jemeni gyermekek azonban a szakadék szélén állnak. Az idő fogy, és a világnak mielőbb cselekednie kell ahhoz, hogy reményt nyújthasson számukra.

Kapcsolódó dokumentumok: