A konfliktus és bizonytalanság több mint 4,5 millió gyermek életét forgatta fel

NEW YORK, 2015. szeptember 29. – Az állandó konfliktus és bizonytalanság csupán 5 országban több mint 4,5 millió gyermek hétköznapjait borította fel- jelentette ki az UNICEF az ENSZ globális migráns- és menekültügyi magas szintű találkozójának megkezdésekor.

Afshan Khan, az UNICEF Vészhelyzeti Programokért felelős igazgatója szerint az olykor felröppenő szívbemarkoló fotók az európai menekültkrízist átélő gyermekek sorsára hívják fel az emberek figyelmét. „A világ a második világháború óta nem nézett még szembe ekkora menekültkrízissel, tekintve, hogy a konfliktusok és az üldöztetés következtében családok milliói kényszerülnek elhagyni otthonukat Afganisztán, Szomália, Dél-Szudán vagy Szíria területeiről.”

Év eleje óta több mint félmillió menekült kelt át a Földközi-tengeren azzal a céllal, hogy Európába jusson. Az Európába sikeresen földet érők számának egyötöde gyermek volt.

Viszont amíg a világ az európai történéseket tartja leginkább számon, addig máshol még több millió menekült van folyamatos mozgásban:

  • A Szíriában már ötödik éve húzódó brutális konfliktushelyzetnek köszönhetően több mint négymillió ember kényszerült menekülttáborokba, ideiglenes menedékhelyekre, nagy feladatot róva a befogadó közösségekre, pl. Jordániában, Irakban, Libanonban vagy Törökországban.

  • Afganisztánból 2,6 millióan menekültek el, a világon a második legtöbben.

  • Szomáliából a konfliktus, bizonytalanság és éhség egymillió embert üldözött el, melynek fele gyermek.

  • Szudánból 666 000 ember hagyta el konfliktus sújtotta országát.

  • Dél-Szudánból 760 000 ember menekült el a 2013 decemberében kialakult konfliktus-helyzet miatt, melynek kétharmada gyermek.

A válság sújtotta országokban élő gyermekek naponta különböző veszélyforrásoknak vannak kitéve, mint pl. emberrablás, baleset, besorolás vagy halál. A biztonsághoz vezető útjukat veszély övezi, utazzanak akár tengeren vagy szárazföldön. Embercsempészek kezében vannak, illetve a háború, a számkivetettség és az idegengyűlölet fizikai és pszichológiai hatását kell, hogy megtapasztalják.

A migráció és menekülés által negatívan érintett gyermekek széleskörű, együttműködő és fenntartható támogatásra szorulnak.

Az UNICEF továbbra is elkötelezetten támogatja a biztonságosabb jövőt kereső gyermekeket útjuk során, illetve a saját országukban.

  • Szíriában az UNICEF segít a vízellátás és higiéniai szolgáltatások biztosításában, a gyermekek iskoláztatásában, illetve védőoltási kampányt folytat.

  • Az UNICEF a migránsok Európába vezető útján „gyerekbarát” területeket alakított ki, és továbbra is arra sarkallja a befogadó országokat, hogy elsősorban a gyermekek érdekeit tartsák szem előtt.

  • Az UNICEF a konfliktus által nem sújtott fejlődő országokban a szegénység főbb okaival és a rendelkezése álló lehetőségek bővítésével foglalkozó programokat támogatja.