Közös nyilatkozat Szíriáról

Ertharin Cousin, a Világélelmezési Program ügyvezető igazgatója

Anthony Lake, az UNICEF ügyvezető igazgatója

Stephen O’Brien, az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának főtitkár-helyettese és sürgősségi segélyezési koordinátora

Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója

Filippo Grandi, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa

Annak ellenére, hogy Szíriában továbbra is igyekeznek teljes mértékben betartani a tűzszünetet, újból kérelmezzük, hogy azonnal, biztonságban és feltételek nélkül eljuthassunk azokhoz a gyermekekhez és családokhoz, akik még mindig el vannak zárva a humanitárius segélyektől.

 

Szíriában ma is 15 terület áll ostrom alatt, ahol ott rekedt közel 700 000 ember, köztük – a becslések szerint – 300 000 gyerek. Körülbelül ötmillió ember, köztük több, mint kétmillió gyermek él olyan területeken, amelyekre a humanitárius támogatásokat különösen nehezen lehet eljuttatni a harcok, a bizonytalanság és a védelmi területek miatt.

Az emberek továbbra is szenvednek Szíria egész területén, mert még az élet legalapvetőbb feltételei is hiányoznak, és mert továbbra is erőszak áldozataivá válnak.  Nekünk – valójában a világnak – pedig nem szabad csak úgy csendben állnunk, amíg a konfliktusban lévő felek folyamatosan az étel, a víz, az orvosi ellátás és a segítségnyújtás bármely formájának visszatartását alkalmazzák háborús fegyverként.

A gyermekeket fokozott mértékben veszélyezteti az alultápláltság, a kiszáradás, a hasmenés, a fertőző betegségek és a sérülések. Sok embert ért trauma, bántalmazás és erőszak, ezért támogatásra van szükségük.  Nagyon szomorú, hogy rengeteg gyermek fiatalon szinte csak a konfliktust és a veszteséget ismeri.

Az Aleppo keleti területének ostroma okozta rettegés már eltűnt a köztudatból, azonban nem szabad hagynunk, hogy a szíriai emberek szükséglete, élete és jövője a világ lelkiismeretében is elhalványuljon.

Nem szabad hagynunk Szíriának, hogy 2016 tragédiái 2017-ben megismétlődjenek.