A lányok egyenlőségéért

A világ sok országában sértik meg a lányok és a nők jogait.

A megkülönböztetés és a nők elleni erőszak sok formában van jelen a világban: a lányok gyakran kevesebb élelmet vagy rosszabb orvosi ellátást kapnak a családban, mint fiútestvéreik, nem járhatnak iskolába, és korábban kell munkába állniuk (pl. Ázsia, Afrika). Sok nőnek kell verést vagy olyan szélsőséges erőszakot elviselnie, mint a savas támadások (pl. Pakisztán). A háborúkban, fegyveres konfliktusokban célzottan erőszakolják meg a lányokat és nőket (pl. Afrika, Bosznia).

Becslések szerint a világon minden 3. nőt élete során megerőszakolnak vagy bántalmaznak. Elterjedt a hagyományokon vagy a vallási meggyőződésen alapuló erőszak és megkülönböztetés is. Naponta legalább 8000 lánynak csonkítják meg a nemi szervét Afrika, Ázsia, de még Európa muszlim közösségeiben is. Ázsiában 60 millió kislány hiányzik, akik nemük miatt váltak elhanyagolás, csecsemőgyilkosság vagy abortusz áldozataivá.

Mit tesz a lányokért az UNICEF?

Lányok iskoláztatása

Egyetlen intézkedés sem annyira hatékony vagy eredményes a lányok kizsákmányolása, megkülönböztetése ellen, de akár az AIDS-szel szembeni védelme terén, mint az oktatás és az iskola. Az UNICEF oktatási programjainak fontos célja, hogy elérjék a lányokat. Egyes országokban egyszerű falusi iskolákat létesít a szervezet külön a kislányoknak. A tanárok képzése is fontos segítség a diszkrimináció felszámolásában. Azoknak a lányoknak, akiknek dolgozniuk kell, vagy nem tudják a tandíjat megfizetni, az UNICEF iskolán kívüli tanulási lehetőségeket teremt, például esti vagy hétvégi iskola formájában (pl. India).

Szolidaritás és felvilágosítás

Az UNICEF több országban támogat olyan klubokat, ahol délutánonként találkozhatnak az iskolás lányok. Az együttlét öntudatosabbá teszi őket, és motiválja arra, hogy kijárják az iskolát. Olyan témákról tudnak itt beszélni, mint a korai házasságok vagy az AIDS elleni védelem (pl. India, Közel-Kelet). Számos országban az UNICEF segít a bábaképzésben, hogy ezzel is biztonságosabbá váljon a gyermekszülés és csökkenjen az anyai és a csecsemőhalandóság (pl. Pakisztán, Közép-Afrikai Köztársaság).

Segítség az erőszak és bántalmazás áldozatainak

Több országban (pl. Kambodzsa, Pakisztán) támogat az UNICEF olyan intézményeket, szervezeteket, amelyek orvosi vagy pszichés segítséget adnak az erőszak vagy kizsákmányolás áldozatává vált gyerekeknek. A szervezet fedezi az orvosi beavatkozások költségeit, segít az orvosok továbbképzésében. Gyakran segít az UNICEF olyan lányoknak a hazatérésben, akiket prostitúcióra kényszerítettek (pl. Thaiföld, Banglades).