A menekült gyermekeknek azonnali, összehangolt segítségre van szükségük!

 

 

UNICEF: A menekült gyermekeknek azonnali, összehangolt segítségre van szükségük!

NEW YORK / GENF, 2015. szeptember 5. – Európának most, a tél beállta előtt van lehetősége arra, hogy menedékkérő gyermekek tízezreinek védelméről és ellátásáról gondoskodjon – jelentette ki ma az UNICEF.

Az idén Európában védelmet keresők egynegyede gyermek. 2015 első felében több mint 106 000 gyermek kért menedéket, 75%-kal többen, mint tavaly.

Sok menekült gyermek Európában túlzsúfolt szállásokon, nem megfelelő körülmények között él, ahol kizsákmányolásnak, erőszaknak, bántalmazásnak lehetnek kitéve. Sokan a szabad ég alatt alszanak; a tél közeledtével a kisgyermekek egészsége különösen veszélyben van, olyan betegségek fenyegetik őket, mint a tüdőgyulladás. A következő hónapok során a további haláleseteket és szenvedést csak a gyermekek elhelyezésére és ellátására tett azonnali és összehangolt erőfeszítések előzhetik meg.

Egyre több gyermek indul veszélyes utazásokra Európába és Európán keresztül, ezért a közös fellépés és a felelősség igazságos elosztása az Európai Unióban alapvető fontosságú. Ez magában foglalja egy sor azonnali biztonsági intézkedés bevezetését a gyermekek és családjaik védelme érdekében:

  • Biztonságos, gyermekbarát fogadóállomások az érkező gyermekeknek, egészségügyi ellátással, pszichoszociális segítséggel, pihenési lehetőséggel és oktatással.
  • Több letelepedési hely kijelölése Európán belül, és humanitárius vízumok kiadása a gyermekeknek és családjaiknak. A menekültkérelmek elbírálása legyen gyors és vegye figyelembe a gyermekek érdekeit.
  • Határozottabb felelősségvállalás a konfliktussal sújtott országokból érkező menekültek befogadására, mert így kisebb eséllyel választanak veszélyes útvonalakat és fordulnak embercsempészekhez.
  • Fokozottabb kutatás és mentési műveletek tengeren és szárazföldön.
  • Gyorsított családegyesítő programok a szüleiktől elszakadt és kísérő nélkül maradt gyermekek érdekében.
  • Megfelelő számú képzett gyermekjóléti szakember a gyermekek és családok segítésére és tanácsadásra.

Az ENSZ Gyermekjogi egyezménye előírja ezeket az intézkedéseket, mert minden gyermek védelmét biztosítja – útközben, a tengeren, a szárazföldön és a célországok partjainál.

Az UNICEF sürgeti a nemzetközi közösséget, hogy a konfliktusok megszüntetésére irányuló határozott diplomáciai fellépéssel hárítsa el a kétségbeesett gyermekek tömegeinek vándorlását kiváltó okokat, és nyújtson fejlesztési támogatást és humanitárius segítséget azokban az országokban, ahonnan a menekültek elindultak.