Minden gyermek kapjon oltást!

A megfelelő védőoltások beadásával több mint másfél millió gyermekhalál lett volna megelőzhető 2011-ben. A társadalmi kirekesztettség, a földrajzi elszigeteltség, a források hiánya és a fegyveres konfliktusok okozta problémák miatt azonban a világon öt gyermekből egy nem jut hozzá az életmentő védőoltásokhoz.

A világon minden újszülöttet be kellene oltanunk ahhoz, hogy megvédjük az egészségüket. Az oltások évente 2-3 millió kisgyermek életét mentik meg, és így a védőoltásokat az elmúlt évszázad tíz legjelentősebb egészségügyi vívmányaként tarthatjuk számon. A védőoltások ráadásul rendkívül költséghatékonyak is. Az a védőoltás, amivel egy kisgyermek egész életre szóló védettséget kap például a kanyaró ellen, kevesebb mint egy dollárba kerül.

Ennek ellenére 2011-ben a be nem oltott gyermek száma több mint egymillióval nőtt 2010-hez képest, és elérte a 22 milliót. Félő, hogy a források és a politikai akarat csökkenésével megtörik az oltóprogramok eddigi lendülete. 2011-ben például az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 193 tagállama közül csupán 152 költségvetésében szerepelt külön nevesítve valamilyen oltási program.

Egyenlőtlenségek azonban nem csupán az egyes országok között vannak, hanem az egyes országokon belül is. Tapasztalatok szerint a jobb módú családok gyermekei nagyobb eséllyel jutnak hozzá magas színvonalú egészségügyi ellátáshoz, és ezáltal a szükséges oltásokhoz is, mint a rosszabb körülmények közé született társaik. Éppen ezért, megingathatatlan politikai elkötelezettségre van szükség ahhoz, hogy a legszegényebb és legtávolabb élő gyermekek beoltása is biztosítva legyen – mert (ahogyan Antony Lake, az UNICEF vezetője nyilatkozta) egy gyermeket sem hagyhatunk hátra!

Az UNICEF speciális helyzete

Világviszonylatban az UNICEF szerzi be a gyerekeknek beadandó védőoltások 36 százalékát. 2012-ben ez mintegy 1.9 milliárd adag vakcinát és 500 millió fecskendőt jelentett. A legnagyobb felvásárlóként, az UNICEF ahhoz is nagyban hozzájárul, hogy a védőoltások árát alacsonyan tartsuk, ezáltal azok elérhetőek legyenek a szegényebb országokban is.
Az UNICEF több mint 100 országban számos oltási programot támogat, és a partnereivel együtt szorosan együttműködik a kormányokkal is, hogy az oltóanyagok szállítása és tárolása a lehető legjobban történjen. Elengedhetetlen, hogy a védőoltások szükségességét elfogadtassuk az emberekkel is; éppen ezért, az UNICEF e téren is számos programot koordinál.

Vészhelyzetekben különös figyelemre van szükség

Vészhelyzetekben a gyermekek még kiszolgáltatottabbá válnak. Ilyenkor különösen fontos, hogy a gyermekek megkapják a szükséges oltásokat. A tapasztalatok szerint ugyanis a kanyaró az egyik olyan fertőző járvány, ami válság idején elsőként szokott kitörni – ahogyan ez legutóbb például Szíriában, Pakisztánban, Nigériában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban is történt.

A helyzet Szíriában különösen súlyossá vált az elmúlt időszakban, és félő, hogy ez az oltási programokon is nyomot hagy. Az elmúlt évben az UNICEF és humanitárius partnerei mintegy 1.3 millió gyermeket oltottak be kanyaró, és 1.5 millió csecsemőt járványos gyermekbénulás ellen. A mostani program azonban, ami 2.5 millió gyermek beoltását célozza, komoly veszélybe került. A források szűkössége, az ellátási bizonytalanságok és a fegyveres konfliktus egyre növekvő biztonsági kockázatai nagyon nehézzé teszik, hogy az oltóanyagok minden gyermekhez eljussanak.

Pedig az oltási programoknak komoly eredményei vannak:

• a himlőt a nyolcvanas években sikeresen legyőztük,
• visszaszorítottuk a járványos gyermekbénulást Indiában, és mára már csupán három országban, Pakisztánban, Nigériában és Afganisztánban jelent komoly veszélyt,
• 2000 és 2011 között 71 százalékkal csökkentek a kanyaró okozta halálesetek.

Az immunizáció világhete

Az immunizáció világhete egy globális kezdeményezés, amely április végén egy héten keresztül igyekszik felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy a védőoltások jelentik a leghatékonyabb eszközt arra, hogy megvédjük gyermekeinket a gyakran halálos járványoktól.

Ezen a héten szeretnénk ismét emlékeztetni mindenkit arra, hogy egy gyermek sem maradhat védőoltás nélkül. Ehhez pedig elkötelezettségre, további forrásokra és hatékony programokra van szükség.

Ennek keretében számos országban, így többek között Maliban, Mauritániában, Ugandában, Szomáliában, Zambiában, Haitin, Malawiban, és Gambiában is nagyszabású programok keretében igyekszünk eljutni a lehető legtöbb emberhez, hogy felhívjuk a figyelmet a védőoltások fontosságára.

Ezen a héten az UNICEF Magyar Bizottsága is fokozott figyelmet szentel az immunizáció kérdésének, és az elkövetkezendő napokban mi is számos érdekességet osztunk meg védőoltásokkal és a globális helyzettel kapcsolatban a Facebook oldalunkon és a honlapunkon egyaránt.

Nagy örömünkre szolgál továbbá, hogy az UNICEF idei jelentésében (mely a világ fejlett országaiban vizsgálta a gyermekek jóllétét), Magyarország 99 százalékos immunizációs rátával a lista élén végzett. Az UNICEF Magyar Bizottsága gratulál az országnak a kiváló eredményhez és a továbbiakban is hasonló elkötelezettségre ösztönöz a lakossági immunizációs programok terén.