Mit tesz az UNICEF Magyarországon a gyermekbántalmazás ellen?

A gyermekek védelme az erőszak valamennyi formájától alapvető jog, amelyet a hazánk által 1991-ben elfogadott ENSZ Gyermekjogi egyezménye és más nemzetközi emberi jogi szerződések és normák biztosítanak. Magyarországon is törvény tiltja a gyerekbántalmazást. Mégis riasztó számok látnak napvilágot a bírósági, rendőrségi statisztikákból. 

Körülbelül évi 15000 gyerek lesz áldozata erőszakos bűncselekménynek.

Az erőszak azonban még ma is túlzott mértékben van jelen a gyermekek életében világszerte – függetlenül gazdasági és társadalmi környezettől, kultúrától, vallástól vagy etnikumtól. Az erőszaknak egyaránt vannak azonnali és hosszú távú következményei.

A hallgatás, a titok és a magány választása nem megoldás. Hiszünk abban, hogy a legtöbbet megelőzéssel és a téma iránti közöny ledöntésével tehetünk a bántalmazás ellen.

Ezért fejlesztettük gyerekek számára, ingyenesen letölthető telefonos applikációnkat, a HelpAPP-et, amely tájékoztatást, segítséget nyújt az erőszakhelyzetek felismerésére. Ezért végzünk rendszeresen felméréseket a bántalmazás témájában (pl. sport és erőszak, valamint a gyerekjogok és a gyerekbántalmazás témájában). Ezért indítottuk el ingyenes, jogsegély szolgáltatásunkat, ahová várjuk a szakemberek, szülők és gyerekek kérdéseit a gyerekbántalmazás kapcsán.

 

Kapcsolódó dokumentumok:

 • Letölthető plakát a gyerekbántalmazás fajtáiról.

  gyermekbantalmazas_formai_20160428-FIN-page-001.jpg

  431.60 kB

  Letöltés
 • Letölthető plakát szülőknek_sport és erőszak

  Plakát-a-szülőknek.pdf

  272.08 kB

  Letöltés
 • Letölthető plakát edzőknek_sport és erőszak

  Plakát-edzőknek-1.pdf

  192.39 kB

  Letöltés
 • Letölthető plakát_hová fordulj ha baj van_iskoláknak

  Plakát-hová-fordulj-iskoláknak.pdf

  2.35 MB

  Letöltés
 • Gyermekbántalmazás_kutatás első adatok

  Gyermekjogi-kutatás-2016-első-adatok.pdf

  1.31 MB

  Letöltés