Mobil egészségügyi klinikákkal segítenek Szíria vidéki városaiban

Lattakia, Szíria, 2017 – Négy UNICEF által támogatott mobil egészségügyi klinika biztosítja az orvosi ellátást a gyermekek számára a távoli és nehezen megközelíthető területeken Lattakia part menti külvárosában.

IMG_4378

Egészségügyi dolgozók egyik faluból a másikba utaznak a mozgó klinikák segítségével, hogy a gyermekek és az anyák körében kiszűrjék a gyakori betegségeket, valamint, hogy a súlyosnak vélt eseteket az UNICEF által támogatott 33 klinika valamelyikéhez továbbítsák.

Mindamellett önkéntesekből közösséggé összekovácsolódott csapatok is házról házra járnak, hogy terhes és szoptató nőket oktassanak a gyermekgondozás gyakorlatáról és az anyatejes táplálás fontosságáról. Tevékenységük szerves része még, hogy kiszűrjék az alultápláltság miatt veszélyben lévő gyerekeket, valamint, hogy egy speciális vitaminos kezelés által gyors segítséget nyújthassanak nekik.

IMG_4315

“Ha ezek az egészségügyi dolgozók és önkéntesek nem elkötelezettséggel és szenvedéllyel cselekednének, akkor nem lennénk képesek ilyen sok gyermeket és nőt elérni” – mondja Sanabel Al-Qassier, az UNICEF egészségügyi és táplálkozási tisztviselője Tartousban, Szíriában.

“Az egészségügyi dolgozók és az önkéntesek szenvedélyesen segítik a közösségüket. Elengedhetetlen szerepet játszanak az alultáplált gyermekek és anyák felkeresésében, továbbítják őket a kezelő központokba és tanítják az érintetteket arra, hogy miként lehet megelőzni az alultápláltságot” – teszi hozzá Al-Qassier.

IMG_4496

2016-ban az egészségügyi dolgozók és az önkéntesek több mint 160.000 gyermek és anya számára nyújtottak alapvető egészségügyi szolgáltatásokat és több mint 180.000 gyermek szűrésére került sor alultápláltság miatt.