Naponta 39 ezer új gyermekházasság

Amennyiben a gyermekházasságok továbbra is a jelenlegi trendeknek megfelelően alakulnak, évente 14,2 millió kislány megy majd férjhez 2011 és 2020 között – állítja az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA). Ez minden egyes napon 39 ezer, tizennyolc éves kora előtt házasságra lépő leányt jelent. A számítások szerint ráadásul ebből a 140 millió kislányból 50 millió még a 15. életévét sem tölti majd be.

A fiatal lányokat érintő fizikai bántalmazás és folyamatos diszkrimináció ellenére kevés előrelépés történt a gyermekházasságok felszámolása terén. Sőt: ahogyan a fejlődő világban növekszik a fiatalkorúak aránya, a helyzet további romlása várható.

„A gyermekházasság az emberi jogok felháborító megsértése: a lányokat megfosztja a tanulási lehetőségektől, az egészségüktől és a hosszú távú kilátásaiktól”– mondja Dr. Babatunde Osotimehin, az UNFPA igazgatója. „Az a leány, aki gyermekként kerül férjhez, sosem teljesedhet ki. Mivel a legtöbb szülő és a legtöbb közösség a lánygyermekek javát akarja, össze kell fognunk, és fel kell számolnunk a gyermekházasság gyakorlatát.”

Március 7-én az ENSZ nők helyzetével foglalkozó bizottsága (CSW) külön ülésen foglalkozott a gyermekházassággal. Az ülést Banglades, Malawi és Kanada kormányai is támogatták. Az egyeztetés szorosan kapcsolódott a Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár által vezetett Minden nő, minden gyermek elnevezésű kampányhoz, melynek célja 16 millió nő és gyermek életének megmentése 2015-ig.

Az ülésen megvitatták a fiatalon kötött házasságok által okozott problémákat és külön foglalkoztak a gyermekházasságok megelőzésének lehetőségeivel. A bizottság előtt felszólalt Mareso Kilusa, egy huszonéves, ötgyermekes tanzániai édesanya is, akit 14 évesen adtak férjhez egy őt később bántalmazó, hetvenes éveiben járó férfihez.

A gyermekházasság – vagyis a 18. életév előtt kötött házasság – bár egyaránt vonatkozik a fiúkra és a lányokra, a gyakorlatban azonban mégis lényegesen többször érinti a fiatal lányokat.

A gyermekházasság globális probléma, az elterjedtsége azonban jelentősen eltér az egyes országok között vagy akár azokon belül is. Mind százalékosan, mind pedig a számokat tekintve, a legtöbb gyermekházasság Afrika szubszaharai országaiban és Dél-Ázsiában köttetik.

Dél-Ázsiában a fiatal nők közel fele, míg szubszaharai Afrikában a fiatal nők több mint egyharmada kerül férjhez 18. születésnapja előtt. Ha az abszolút számokat nézzük, akkor – a népességszámából adódóan – Indiában kerül sor a legtöbb gyermekházasságra; az arányokat tekintve pedig különösen Niger (75%), Csád és a Közép-Afrikai Köztársaság (68%), Banglades (66%), Guinea (63%), Mozambik (56%), Mali (55%), Burkina Faso és Dél-Szudán (52%) és Malawi (50%) esetében sok még a tennivaló.

A legtöbb előrelépésre a gyermekházasság felszámolására városi környezetben van lehetőség: itt a családok több munkalehetőséget találhatnak, a fiatal lányok számára pedig több tanulási lehetőség adódik.

A lánygyermekek jogainak megsértése

„Egyetlen gyermeket sem lenne szabad megfosztani a gyermekkorától, a tanulástól, az egészségétől és reményeitől. Mégis, évente több millió kislánytól tagadják meg a jogaikat, amikor gyermekként férjhez kényszerítik őket” – mondja Dr. Michelle Bachelet, az ENSZ Nemek Közti Egyenlőséggel és a Nők Felemelkedésével foglalkozó Egységének (UN Women) igazgatója.

A gyermekházassággal a lányok számos joga sérül, és több szempontból válnak veszélyeztetetté:

* Gyakorlatilag véget érnek a leánygyermek tanulmányai
* Elzárják a leánygyermekeket a szakképzettség és életvezetési készségek megszerzésének lehetőségétől
* Kiteszik őket a túl korai terhesség, szülés és anyaság veszélyeinek, még mielőtt fizikailag és pszichikailag felkészülne ezekre
* Fokozódik a házasságon belüli erőszak és a HIV-fertőzés kockázata

Noha a 18. életév betöltése 158 országban feltétele a házasságkötésnek, a törvényeket ritkán tartják be, hiszen sok helyen a fiatal gyermekek házasságának hagyományai és az ezeknek megfelelő társadalmi normák még mindig erősebbek.

„A gyermekházasság hatalmas probléma a szegény közösségekben”– mondja Nyaradzayi Gumbonzvanda, a Fiatal Nők Nemzetközi Keresztény Szövetsége (World YWCA) főtitkára. „A korai házasság és a gyermekházasság a jövőtől foszt meg. A lányok elveszítik a lehetőségüket arra, hogy tanuljanak. Elesnek továbbá attól a lehetőségtől is, hogy saját maguk válasszák meg a párjukat – később pedig életük végéig ezzel a fájdalommal lesznek kénytelenek együtt élni.”

Az ülésen a World YWCA egy petíciót is átadott a CSW-nek, javasolva, hogy a bizottság fogadjon el külön határozatot és sürgesse a gyermekházasság felszámolását. Az aláíró felek hiszik, hogy a gyermekházasság intézménye a tagországok és egyéb érintett csoportok közös erőfeszítésével 2030-ra felszámolható lenne.

A gyermekházasság egészségügyi veszélyei

„A gyermekházasság nem csupán rossz, hanem veszélyes is, ugyanis komoly egészségügyi kockázatnak teszi ki a lányokat.” – mondja Anthony Lake, az UNICEF igazgatója. Számos szegény országban ugyanis a férjhez adott kislányoknak kortól függetlenül bizonyítaniuk kell termékenységüket.

„A 15 és 19 év közötti fiatal nők körében vezető halálozási okok a terhesség során, valamint a szüléskor fellépő komplikációk. Azok a lányok, akik később mennek férjhez és elhalasztják a gyermekvállalást serdülőkorukon túlra, nagyobb valószínűséggel maradnak egészségesek, részt vehetnek az oktatásban és jobb életkörülményeket is biztosíthatnak saját maguknak és családjuknak” – állítja Dr. Flavia Bustreo, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) családok, nők és gyermekek egészségével foglalkozó főigazgató-helyettese. „Rendelkezésünkre állnak mindazon eszközök, melyekkel együtt, közösen, felszámolhatjuk a gyermekházasságot.”

Carole Presern, a Partnerség az Anyák és a Gyermekek Egészségéért szervezet igazgatója arra is figyelmeztet, hogy a fiatalon férjhez adott lányok gyakran nem használhatnak fogamzásgátló eszközöket, vagy a férjük engedélyét kell hozzá kérniük. Már ha egyáltalán tisztában vannak a születésszabályozás mibenlétével.

Megnő a családon belüli erőszak esélye is

Annak ellenére, hogy számos szülő hiszi azt, hogy a korai házasság biztonságot nyújt gyermekének, gyakran ennek ellenkezője az igaz. A statisztikák szerint ugyanis azok a lányok, akik 18 éves koruk előtt házasodnak, gyakrabban válnak családon belüli erőszak áldozataivá. Ez különösen igaz abban az esetben, amikor a férj és a feleség közti korkülönbség is jelentős.

„A fiatal lányoknak egyszerűen nincs lehetőségük és eszközük arra, hogy védekezzenek az erőszak ellen, és gyakran semmilyen társadalmi támogatás vagy jogi védelem sem áll rendelkezésükre ahhoz, hogy elhagyják bántalmazó férjüket” – figyelmeztet Claudia Garcia Moreno, az Egészségügyi Világszervezet vezető szakértője.

Mélyen gyökerező probléma

A gyermekházasság intézménye évszázadok óta létezik, és leginkább a nemek közötti egyenlőtlenségre, a szegénységre és bizonyos társadalmi tradíciókra vezethető vissza. A nélkülöző családok gyakran azért is adják férjhez lányaikat, hogy ezzel is csökkentsék az eltartandó gyermekek számát. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos kultúrákban a férj által a menyasszonyért a családnak fizetett juttatás is komoly vonzerővel bír. Éppen ezért, a legtöbbször a szülők által ‘elrendezett’ házasságokba, vagy a partner kiválasztásába a kislányoknak beleszólásuk sincsen.

Nem elhanyagolható még a társadalmi nyomás és a tradíciók hatása sem a korai házasságkötésekre. Néhány közösség például kifejezetten áldásnak tekinti a pubertáskor előtti házasságot, és a lányok házasságon kívül történő esetleges teherbeesésétől és a családra emiatt vetülő megvetéstől való félelem szintén komoly hajtóerő a minél korábbi frigy nyélbeütésére.

Számos közösség azonban már felismerte a gyermekházasságban rejlő veszélyeket. Az évszázadok óta tartó makacs hagyományok megváltoztatása azonban időigényes és kemény munka.

Malawi egyike a világ legszegényebb országainak. Az ottani lányok fele már 18 éves kora előtt férjhez megy. Az ország azonban ma már azon dolgozik, hogy minél több kislány tanulhasson minél tovább, és válhasson belőle tudatos, felvilágosult állampolgár.

Catherine Gotani Hara, Malawi egészségügyi miniszterének beszámolója szerint az ország számos intézkedést vezetett be a gyermekházasságok felszámolása érdekében. Így például cél az alapfokú iskolai oktatáshoz való hozzáférés biztosítása, a közösségi vezetők meggyőzése a kislányok oktatásának előnyeiről, valamint a gyermekbarát és informatív egészségügy megteremtése.

Az ENSZ millenniumi fejlesztési célok teljesülése

Az ENSZ által még 2000-ben elfogadott úgynevezett Millenniumi Fejlesztési Célok között szerepel a nemek közti egyenlőség előmozdítása, a gyermekhalandóság csökkentése, valamint az anyák egészségi állapotának javítása is. Amennyiben azonban a gyermekházassággal nem foglalkozunk megfelelő módon, ezek a célok sem teljesülhetnek.

„Arra szólítok fel mindenkit, kormányokat, vallási vezetőket, a civil szféra és a magánszektor képviselőit, valamint a családokat – legfőképpen pedig a férfiakat – hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a gyermekházasság ellen. Hadd maradhassanak a kislányok kislányok” – mondja Ban Ki Mun ENSZ főtitkár.