Nemzeti Színház művésznője az UNICEF "beugró" gyerekjogi tanára

Tenki Réka, a Nemzeti Színház és a Poligamy című film színésznője az UNICEF szakértőivel közösen, a művésznő szülővárosában, Debrecenben tartottak gyerekjogi továbbképzést az Ady Endre Gimnázium diákjainak.

Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvánnyal közösen Tenki Réka, a Nemzeti Színház jelenleg szülési szabadságát töltő színészművésze, a debreceni Ady Endre Gimnáziumban tartott gyerekjogi kurzust a tanulóknak. A gyermekjogi szervezet által felkészített művész az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány által indított országos gyermekjogi edukációs program, az Ébresztő-óra keretén belül tartotta a jogi ismertető órát a gyerekeknek.

A 2014 márciusában indított Ébresztő-óra az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány első országos iskolai programja. A projekt keretében szakértők által kiképzett előadók tartanak interaktív előadásokat 4-12. osztályos gyermekeknek. A tanórák​ a ​gyermekjogokról,​ a ​gyermekek helyzetéről a világban​, és a gyermekekkel szembeni erőszakról szólnak. A foglalkozást iskolák, tanárok és szülők is – az iskolával egyeztetve – kérhetik. Az órákat külön erre a célra felkészített önkéntes előadók tartják.

„A Szabadesés című filmemben egy elnyomott anyát játszottam, aki annyira félt a férjétől, hogy a gyereknevelés és ő maga is háttérbe szorul a hétköznapi szituációkban. Pontosan ezért nehéz volt eljátszani a jelenet, már csak azért is, mert az ember sosem akar ilyen helyzetbe kerülni. Ezért, mint családanya, úgy gondolom, hogy minden gyereknek meg kell ismernie a jogait, hogy aztán majd felnőttként is ki tudjon állni magáért, a gyerekéért és más gyerekek jogaiért is –mondta Tenki Réka színésznő, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány Ébresztő-óra tanára.

A Telenor Magyarország támogatásával az Ébresztő-óra keretén belül az elmúlt két év alatt több mint 3 ezer gyerek kapott gyerekjogi továbbképzést. Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány célja, hogy 2015 év végére összesen 6 ezer gyermek részesüljön az oktatásban. A cél megvalósításához az első lépés, hogy 2015-ben Budapesten kívüli iskolák is jelentkezhetnek a programba, aminek az első állomásai Veszprém és Debrecen volt.