Egyre több nő és gyermek menekül Európába

Egyre több nő és gyermek menekül Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságon és Szerbián át, hogy Európában találjanak menedéket

SKOPJE/BELGRÁD/GENF, 2015. szeptember 8. – Továbbra is egyre növekvő számban haladnak át Európában menedéket kereső nők és gyermekek Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságon (Macedónia VJK) és Szerbián. Idén szeptember 1. és 6. között csaknem 10 000 embert, köztük 40%-ban nőket és gyermekeket regisztráltak, amint átkeltek a határon Görögországból Macedónia VJK-ba. Ugyanebben az időszakban több mint 7720 embert regisztráltak, akik Szerbiába léptek be Presevó-nál.

Ugyanakkor a befogadóállomásokra érkező nők és gyermekek tényleges száma várhatóan mindkét országban a jelentésekben szereplő adatok duplája lehet, mivel sok család hivatalos regisztráció nélkül utazik tovább.

Idén június óta több mint 64 000 személyt regisztráltak a Macedónia VJK-ban található Gevgelija befogadóközpontban, miközben ugyanezen időszakban 89 161 embert regisztráltak, akik a szerb határt lépték át, és azt nyilatkozták, hogy menedéket szeretnének kérni.

Azoknak a menekülteknek, akik Szerbia területére belépnek, és menedékkérelmet nyújtottak be, 72 óra áll a rendelkezésükre- az eljárás lefolytatására. Legtöbbjük busszal folytatja az útját észak felé a fővárosba, Belgrádba, majd tovább Magyarországra, és végül a nyugat- vagy észak-európai országok irányába. Sokan a Szíriában, Afganisztánban és Irakban tapasztalható erőszak elől menekülnek.

Az UNICEF partnereivel együtt továbbra is bővíti a két országban működő befogadóközpontokban biztosított humanitárius szolgáltatásokat. Gevgelijában az UNICEF nagyon gyorsan tudott reagálni a nők és gyermekek szükségleteire, vizet, az életkornak megfelelő élelmet és játékokat biztosítva számukra. Ezen kívül olyan gyermekbarát teret is létrehozott a szervezet, ahol akár 50 gyermek játszhat egyszerre, és veheti igénybe a pszichoszociális támogatást, miközben a nők pihenhetnek, és foglalkozhatnak kisgyermekeikkel. Három darab egyenként 10 000 literes, összehajtható víztartályt is elhelyeztek a biztonságos ivóvíz és mosakodási lehetőség érdekében.

A határ szerbiai oldalán Presevó-nál is kialakított az UNICEF egy ilyen,gyermekbarát teret alakított ki, melyet felszerelt oktatási eszközökkel és játékokkal. Ezen kívül rekreációs lehetőségeket és oktatástis kínál, amelyek jótékony hatással van a Szerbián áthaladó gyermekek fizikai és érzelmi állapotára. A szülőknek hamarosan alapvető tanácsadást fognak biztosítani a gyermekek egészségével és táplálkozásával, higiéniával és biztonsággal kapcsolatban. További gyermekbarát terek knyílnak hamarosan Belgrádban és a magyar határhoz közeli Magyarkanizsa városában a Szerbián átutazó menekültek és migránsok számára.

Az UNICEF Szerbiában az egészségügyi hatóságoknak is segítséget nyújt a csecsemők és kisgyermekek táplálásával kapcsolatos irányelvek meghatározásában és a szoptató anyáknak nyújtandó információk összeállításában. Az UNICEF készen áll, hogy további támogatást nyújtson a csecsemők és kisgyermekek táplálásával, egészségi ellátásával és higiéniájával kapcsolatban, amennyiben szükséges.

Az angol nyelvű szöveg itt érhető el.