Rádióprogram segítségével tanulhatnak a gyerekek a Csád-tó térségében

Dakar/Brüsszel, 2017. július: Innovatív, rádión keresztül történő oktatási programot vezettek be a Csád-tó térségében, amelynek célja, hogy megsegítsék azt az 1.3 millió gyereket, akiknek a Boko Haram által folytatott erőszakos konfliktus miatt kellett elhagyniuk lakóhelyüket.

A rádiós oktatási program alternatív platformot kínál annak a 200.000 gyereknek, akik a válság által leginkább sújtott térségben élnek. Ez magában foglalja Kamerun távol eső részeit, illetve a nigeri Diffa régiót, ahol a fiatalok egyáltalán nem tudnak iskolai oktatásban részesülni.

„A válsághelyzet különleges kihívásokat tartogat, ezért egyedi megoldásokat kell találnunk” – nyilatkozta Marie-Pierre Poirier, az UNICEF Nyugat- és Közép-Afrikáért felelős területi igazgatója. „Több száz iskolát zártak be, és a gyermekeket ma is számos veszély fenyegeti, ezért kifejlesztettünk egy olyan regionális rádiós oktatási programot, ami elsődlegesen pozitív, megerősítő üzeneteken alapszik, és egyben állandó, folyamatos oktatási célt is közvetít. Az első lépést már megtettük, a kormányok pedig elkötelezettek, hogy széles körben elérhetővé tegyék ezt a szolgáltatást a krízisben érintett gyerekek számára.”

UNI163772

Az oktatás, mint kiút a problémákból, a konfliktus 2009-es kirobbanása óta a figyelem középpontjában áll. A Boko Haram az oktatási programok megszüntetésére törekszik, sokszor tanárokat és iskolákat támad, de a gyerekeket sem kíméli. Az EU által finanszírozott „Oktatás vészhelyzetben” kezdeményezés lehetővé tette az UNICEF számára, hogy fokozza a gyermekek iskolai és közösségekben lévő védelmét a válság sújtotta régiókban. A kezdeményezés magában foglalja az oktatási program kiterjesztését azokra a területekre, ahol az iskolák jelenleg is zárva vannak, mert lerombolták azokat, vagy félnek attól, hogy további támadások érhetik őket. A rádióadások eljutnak az olyan területeken élő gyermekekhez is, amelyek sokszor elérhetetlennek tűnnek a humanitárius segítségnyújtók számára.

Az EU, az UNICEF, valamint Kamerun és Niger kormányának együttes hozzájárulásával jött létre a konfliktus területén élő gyermekeket segítő rádiós oktatási projekt. Ez a program 144 olyan epizódot tartalmaz, amelynek középpontjában az írás, az olvasás és a számolás készségének fejlesztése áll. A gyermekvédelmi üzeneteket tartalmazó adásokat franciául és több helyi nyelven (kanouri, fulfulde és hausa nyelven) is sugározzák.

d0914940-6c5e-468a-8344-8f0a2c8057c0

A rádióadásokat, az UNICEF és a kormányok által propagált, felnőtteket megcélzó erőfeszítések kísérik, amelynek célja, hogy a szülőket is meggyőzzék a kezdeményezés fontosságáról. Ehhez az szükséges, hogy egyrészt engedjék gyerekeiknek a rádióadások meghallgatását, valamint, hogy minél több olyan segítő önkéntest toborozzanak, akiknek bevonásával megkönnyítik a gyerekek számára az információk elsajátítását.

„A rádióadásokon keresztül történő oktatásnak köszönhetően elérhetünk azokhoz a gyermekekhez, akik a konfliktus miatt nem járnak iskolába. Az UNICEF-fel együtt egy jó minőségű, átmeneti megoldáson dolgozunk, amely gyermekek százezreit segíti hozzá a folyamatos oktatáshoz. Nagyon büszkék vagyunk az EU támogató szerepére, gondolok például a krízishelyzet utáni segítségnyújtásra és biztos vagyok benne, hogy minden európai állampolgár látni fogja a gyermekekért tett erőfeszítések megtérülését.”- nyilatkozta Yvan Hildebrand az ECHO (Európai Bizottság Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága) kameruni irodájának vezetője.

A rádióprogramokon kívül az „Oktatás vészhelyzetben” kezdeményezés 159.000 gyermekhez fog eljutni. Ennek központi eleme, hogy a válsághelyzetben érintett Niger, Csád, Kamerun és Nigéria területén élő gyermekek szükségleteihez szabottan nyújtsanak támogatást, beleértve a gyermekvédelmi szolgáltatásokat és a veszélyforrásokról szóló tájékoztató oktatóprogramokat.

UNI163771

„A rádióplatform egyre több iskolát elhagyni kényszerülő gyermek számára kínál alternatívát Nigerben, Kamerunban és a szomszédos régiókban. Az, hogy sugározni tudjuk az adást, és ezt a kormány is támogatja, mérföldkőnek tekinthető a gyermekek védelméért folytatott munkánkban. Reméljük, a közeljövőben a rádiós oktatási módszerrel tanuló gyermekeknek is sikerül elvégezniük az iskolát és kapnak majd bizonyítványt is.” – mondta Poirier.

A projekt sikereinek ellenére a Csád-tó medencéjében élő gyermekek helyzete továbbra is elfogadhatatlan. A folyamatos konfliktusok és biztonsági aggályok megnehezítik a humanitárius szervezetek tevékenységét. Az UNICEF gyűjtést indítványozott a krízisrégiókban élő gyermekek oktatásának biztosítása érdekében. A cél 38,5 millió amerikai dollárnyi adomány összegyűjtése volt. Eddig 19,8 millió amerikai dollárt, a szükséges összeg 50 %-át sikerült megfinanszírozni.