Sajtóközlemények

Az UNICEF csapatai a mexikói földrengés sújtotta területeken

2017. szeptember 15. 09:52

A helyi hatóságok jelentése szerint a szeptember 7-i, a Richter-skála szerinti 8.1-es földrengés volt a legerősebb földmozgás 1985 óta, amely akkor épületeket döntött romba és több ezer életet követelt.

Az első és a 12 napra rá bekövetkezett földrengés mintegy 7 millió gyermek életét veszélyeztette közvetlenül is. Rengeteg a halálos áldozat, sokakat máig eltűntként tartanak nyilván azzal a feltételezéssel, hogy a romok temették be őket. Tízezrek vesztették el otthonaikat és legalább ennyien nem jutottak hozzá hosszabb-rövidebb ideig egészségügyi-és más alapvető infrastrukturális szolgáltatásokhoz.

Az UNICEF csapatai a helyszínre érkezés után azonnal hozzáláttak a bajbajutott gyerekek megsegítésének. A mentőalakulatok először meghatározták a szükséges beavatkozás formáit a legsúlyosabban érintett térségekben, majd a helyi hatóságokat léfontosságú eszközökkel, élelmiszerrel, tiszta ivóvízzel és higiéniai csomagokkal látták el.

„Az UNICEF kis létszámú, de állandóan rendelkezésre álló mentőcsapata végig jelen volt a katasztrófa sújtotta területeken és aktívan részt vett a károk csökkentésében. Ez a küldöttség folyamatosan kapcsolatban van az illetékes helyi hatóságokkal, hogy azonnal értesüljenek róla, ha további segítségre lenne szükség” – mondja Christian Skoog, az UNICEF mexikói képviselője.

„A mexikói földrengés hatásai, valamint a Karib-térségben tomboló hurrikánok egyre növekvő kihívást jelentettek, de az UNICEF munkatársai felkészültek, elkötelezettek a gyerekek érdekében és nem adják fel ” – teszi hozzá Skoog.

Az UNICEF az elmúlt hetekben sürgős adománygyűjtésbe kezdett a hurrikánok által megtépázott Karib-térségben élő gyerekek megsegítésére, de ez a gyűjtés mára kibővült a földrengés károsultjaival is.

2.133.238 gyermek él a földmozgás által legsúlyosabban érintett két állam területén, amelyből a Mexikói Statisztikai Hivatal 2015-ös mérése szerint 584.060 gyermek 5 év alatti.

Az UNICEF által nyújtott vészhelyzeti támogatás folyamatos egyeztetésben zajlik a mexikói hatóságokkal.

Az UNICEF becslése szerint 1.2 millió US dollár szükséges azonnali és kiegészítő támogatásként a károsult gyerekek és fiatalkorúak megsegítésére a földrengés, valamint a hurrikánok által egyidejűleg sújtott területeken.