Szíria - Egyre több mindenre van szükség

Beszélgetés Bastien Vigneau-val, az UNICEF közel-keleti regionális irodájának tanácsadójával, aki katasztrófa helyzetekben segíti a szervezet munkáját.

Vigneau a napokban Tartousba, Szíria egyik legnagyobb kikötővárosába látogatott. Azoknak a családoknak és gyerekeknek a helyzetét mérte fel, akiknek a 2 éve tartó fegyveres konfliktus miatt el kellett menekülniük otthonukból.

Milyen a humanitárius helyzet Tartousban?

Tartous olyan részen fekszik, amelyet eddig megkíméltek a harcok és az erőszak, ezért relatív nyugalom uralkodik. Parti város, ahol korábban virágzott a hajóipar. De most – a Szíriai Arab Vörös Félhold tájékoztatása szerint – a város 25 ezer családnak, azaz több mint 150 ezer embernek biztosít szállást, akik az erőszak elől menekültek ide az ország más területeiről, főleg Aleppóból és Homsból. Hatalmas nyomás van az infrastruktúrán és az alapellátásokon az emberek tömeges beáramlása miatt.

A város autóval körülbelül 45 percre fekszik Homstól, ahol továbbra is harcok folynak. A Tartousba menekülteket a helyi lakosság fogadta be vagy közösségi szállásokon helyezték el őket. Nehéz körülmények között élnek, különösen a hegyekben; párás és hideg az idő, gyakran nincs meleg víz, rosszak a közegészségi körülmények. Aztán vannak olyan családok, velük is találkoztam, amelyek csak Tartous ősi romjai között, a sötét és fertőzött barlangokban tudták meghúzni magukat. A város vezetése, megteszi, amit csak tud, hogy támogassa a fedél nélkül maradt családokat. De túl kevés eszközzel rendelkezik, és nem tud sem lakást, sem pedig olyan közintézményt biztosítani, ahol elszállásolhatnák a menekülteket.

Beszélne azoknak a gyerekeknek a helyzetéről, akikkel találkozott?

Elkeserítő volt például, amit a közösségi szállásokon láttam; 40 családra jutott 1 WC és 1 zuhanyozó. A hideg és nedves idő miatt sok gyerek betegszik meg légúti fertőzésben. Voltak olyan gyerekek, akiknek abba kellett hagyni az iskolát, amikor lakóhelyükről elmenekültek és itt nem tudják folytatni. Vagy azért, mert az iskolák már túlzsúfoltak, vagy azért, hogy családjukat segíthessék, vagy azért, mert lemaradtak a beiratkozásról.

Találkoztam egy fiatal lánnyal, akinek abba kellett hagynia az egyetemet, amikor a harcok elől elmenekült Aleppóból. Most azt mondta, hogy arab nyelvet és matematikát tanít azoknak a gyerekeknek, akikkel együtt lakik a barlangban, és nem járnak iskolába. Egy anya, akinek férje eltűnt, azt mesélte: ki kellett vennie 11 éves fiát az iskolából, hogy segítsen eltartani kisebb testvéreit. Megkérdeztem egy 9 éves kisfiút, hogy mi az a két dolog, amiért szeret iskolába járni. „Egy: mert szeretek tanulni. Kettő: mert szeretek tanulni” – mondta. Tényleg biztosítanunk kell, hogy ne szakadjon meg ezeknek a gyerekeknek az oktatása. Partnereinkkel azon dolgozunk, hogy iskolai felszereléseket, taneszközöket, táskákat, iskolabútorokat biztosítsunk nekik, és hogy növeljük az osztályok számát.

Mit tesz az UNICEF annak érdekében, hogy segítsen a családoknak a kegyetlen tél átvészelésében?

260 ezer, nagyon rossz körülmények között élő embert láttunk el meleg ruhával, takarókkal, matracokkal és kis kályhákkal Szíria különböző részein, köztük Tartousban.

Itt, partnereinkkel, 4000 családnak osztottunk szét higiéniai felszereléseket és meleg takarókat. Éppen ma kaptunk téli ruházatot tartalmazó szállítmányt. Ezeket a napokban osztjuk szét 5000, a hegyekben vagy közösségi szállásokon élő menekült gyerekek között. Egy-egy csomagban 1 vízhatlan télikabát, 1-1 meleg kardigán és nadrág, 1 pár téli cipő és egy váltás fehérnemű van.

Emellett segítünk a gyerekeknek és családjuknak, hogy iható vízhez jussanak, továbbá a gyerekeknek, hogy biztonságos környezetben különböző szabadidős foglalkozásokat élvezhessenek. Azoknak, akik nem járnak iskolába, felzárkóztató oktatást szervezünk.

De folyamatosan kihívásokkal szembesülünk, mivel egyre több mindenre van szükség. Ezért sürgősen további anyagi forrásokra és helyi partnerekre van szükségünk. Igyekszünk erősíteni jelenlétünket és több szervezettel együttműködni, hogy minél több rászoruló gyerekhez eljuthassunk. Olyan sok embernek mi jelentjük a támaszt!”