Szíriai menekültek segítése

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság 2012. júliusi adatai szerint a szíriai menekültek száma Jordánia, Libanon, Törökország és Irak területein 91 673. A menekültek több mint a fele gyermek és kiskorú. Ezek a gyermekek olyan problémákkal szembesülnek, mint az iskoláztatásuk megszakítása vagy korlátozott hozzáférés az alapvető szolgáltatásokhoz. Ezen felül az erőszak megtapasztalása okozta pszicho-szociális stressz veszélyének vannak kitéve.

A becslések szerint a menekültek száma az év végéig akár 185 000-re is nőhet. Az erőszak fokozódása, a szolgáltatásnyújtás megszakadása és a megélhetés veszélye még több gyermek életét teszi ki kritikus kockázatnak.

A menekültek megsegítésére kialakított terveken belül, az UNICEF azokra a területekre összpontosítja tevékenységét, ahol viszonylagos előnnyel vehet részt a segítségnyújtásban. Ennek során, az UNICEF nemcsak a Szíriából elmenekülni kényszerülő gyermekeket igyekszik támogatni, hanem a menekülteket befogadó közösségekben élő gyermekek szükségleteit is szem előtt tartja, így biztosítva egyenlő ellátást az összes rászorulónak.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) vezetése alatt álló Szíria Regionális Intézkedési Terv 2012. június 28-án került módosításra. Mindez annak a 44 nemzetközi és nemzeti ügynökség összehangolt cselekvése eredményeként, akik a menekültek helyzetén igyekeznek javítani. Az UNICEF 20 millió 26 ezer dolláros alapot igényel (2012 júliusához) a Szíria Regionális Intézkedési Terv keretén belül, melyet a kistérségben tartózkodó 90 000 szíriai gyermek és kiskorú megsegítésére kíván felhasználni.

A kistérségen belül az UNICEF prioritásként kezeli úgy a formális, mint a non-formális oktatás biztosítását és előmozdítását (Törökország az egyetlen kivétel, ahol a nyelvi korlátok miatt ez nem kivitelezhető).

Az UNICEF Jordánia partnereivel és az Oktatási Minisztériummal való együttműködésben indított el egy 5500 szíriai és jordániai gyermeket megcélzó nyári iskolai programot, mely a sérülékeny gyermekek speciális gondozására összpontosul. Ezen felül, az UNICEF 64 oktatási csomagot és 28 mentális egészségfejlesztő csomagot osztott szét a nyári programban résztvevő állami iskolák között.

Az UNICEF Jordániának 3000 db, kisbabáknak szánt higiéniai csomagot sikerült beszereznie, melyek a következő hetekben kerülnek szállításra és szétosztásra.

Libanonban elkészült az UNICEF által támogatott Education Rapid Assessment elnevezésű program, mely az oktatással kapcsolatos igényeket igyekszik kielégíteni a veszélyben lévő területeken. Ezen felül, az úgynevezett WASH assessments tervezetek is elfogadásra kerültek, melyek a fokozódó vízhiány és vízszennyezéssel foglalkoznak.

Az UNICEF Irak és partnerei a Domiz Táboron belül létrehoztak egy Gyermekbarát Helyet, ahol 125 szíriai gyermek számára biztosítanak kikapcsolódási lehetőségeket.