Szükséghelyzetben életmentő lehet az oktatás

Közel 2 millió gyerek számára indulhatott újra az oktatás az UNICEF és az Európai Bizottság együttműködésének köszönhetően az utóbbi négy évben húsz szükséghelyzetben lévő országban. Az EU és az UNICEF közös, #EmergencyLessons kampánya hét európai országban – köztük Magyarországon – hét hónap alatt több mint 70 millió embert ért el. Az unió 2017-ben 6 százalékkal növeli humanitárius segélyalapját az oktatás javára.

Jelenleg 462 millió iskoláskorú gyerek és fiatal él vészhelyzet sújtotta országokban, és ebből megközelítőleg 75 milliónak égető szüksége van oktatási támogatásra. Ezt fokozza, hogy az oktatás továbbra is az egyik legkevésbé támogatott humanitárius ügy. A globális humanitárius költségvetés kevesebb, mint 2 százalékát fordítják erre a célra.

A gyerekek a legszörnyűbb körülmények ellenére is hihetetlen eltökéltek, ha tanulásról van szó – mondta Justin Forsyth, az UNICEF ügyvezetőigazgató-helyettese tegnap Brüsszelben, ahol az Európai Bizottság Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága által támogatott „oktatás szükséghelyzetben” program eredményeit mutatták be. Ennek része volt az EU és az UNICEF közös, #EmergencyLessons nevű kampánya, amely hét hónap alatt több mint 70 millió fiatalt ért el hét* EU-s célországban, köztük Magyarországon is. A fiatal résztvevőket arra buzdították, hogy a közösségi média platformokon, saját iskolájukban és nyilvános eseményeken keresztül terjesszék az üzenetet korosztályukban. A kampány az iraki, ukrán, nepáli és guineai gyerekek inspiráló, valós történeteiből merített, akik a háború, természeti katasztrófa és járványok kitörése ellenére folytatták tanulmányaikat.

A brüsszeli rendezvény során a gyerekek és fiatalok magyar képviselői is felszólaltak az olyan programok erőteljesebb nemzetközi támogatásáért, amelyek lehetővé teszik a gyerekeknek, hogy szükséghelyzetben is folytathassák tanulmányaikat. Magyarországot öt középiskolás képviselte, köztük volt Szabó Eszter, a Kicsi Óriások egyik győztese is. A kampányt számos híresség is támogatta: D. Tóth Kriszta és Istenes Bence, magyar médiaszemélyiségek, Tom Hiddlestone, brit színész, Samantha Cristoforetti, az Európai Űrügynökség olasz asztronautája, Boštjan Nachbar, szlovéniai kosárlabdázó, és Jaro Bekr, szlovák táncos.

emergencylessons1

Társadalmi konfliktus vagy más krízis esetén a gyerekeknek többre van szükségük, mint ételre, menedékre és gyógyszerre – mondta Hrisztosz Sztilianidesz, a Humanitárius segítségnyújtás és válságkezelés európai uniós biztosa az Európai Parlamentben. A biztos szerint az oktatás életmentő is lehet, a gyerekeknek biztonságos, védelmező helyet nyújt, és segít elsajátítani azokat a képességeket, amelyekkel szebb jövőt építhetnek maguknak és közösségüknek. Az EU vezető szerepet tölt be a szükséghelyzetben történő oktatás támogatásában. A biztos bejelentette, hogy az Európai Unió jövőre 6 százalékkal növeli az EU humanitárius segélyalapját az „oktatás szükséghelyzetben” javára.

*Görögország, Magyarország, Írország, Olaszország, Szlovénia, Szlovákia és az Egyesült Királyság

#EmergencyLessons kampány http://hu.emergencylessons.eu/