Tegyük egyszerűbbé a szoptatást az édesanyák számára

Évente körülbelül egymillió, öt év alatti gyermek halála lenne megelőzhető a fejlődő országokban, ha szoptatást támogató nemzeti politika érvényesülne az érintett országokban – figyelmeztet az UNICEF a Szoptatási Világhét huszadik évfordulója alkalmából.

A szoptatás aránya a fejlődő országokban sajnálatos módon még mindig nem növekszik jelentősen, noha a körültekintően végzett szoptatás megelőzhet olyan betegségeket – mint a hasmenés vagy a tüdőgyulladás -, ami több millió gyermek halálát okozza évente. A fejlett országokban 1995-ben 32 százalék volt a szoptató nők aránya, ami 2010-re csupán 7 százalékkal nőtt.

„Ha a szoptatást hatékonyabban népszerűsítenék, és az édesanyákat megvédenék a tápszergyártók erőszakos marketing tevékenységétől, akkor több gyermeket láthatnánk felnőni, valamint sokkal alacsonyabb lenne az alultápláltsággal és fejlődési rendellenességgel küzdő gyermekek aránya.” – állítja Anthony Lake, az UNICEF igazgatója.

A szoptatás elterjedésének legjelentősebb akadálya a tápszerkészítők igencsak elterjedt, és cseppet sem etikus marketing stratégiája, valamint azok a nemzeti politikák, amelyek nem támogatják kellőképpen a szülési szabadságot. Szintén nehézséget okoz, ha az anyák nem ismerik fel a szoptatás mellőzésének veszélyeit.

A világ vezetői idén júniusban Washingtonban találkoztak a „Mindent az életben maradásért: Egy megújított ígéret” program keretében, amit annak érdekében indított az UNICEF, hogy csökkentse a megelőzhető okokból bekövetkező gyermek elhalálozás számát. A Szoptatási Világhét lehetőséget kínál arra, hogy a szoptatás visszanyerje létfontosságú szerepét ezzel csökkentve a gyermekhalandóságot.

A 2008-as Lancet Nutrition Series felhívta a figyelmet arra, hogy azoknak a csecsemőknek, akiket nem szoptattak, tizennégyszer nagyobb az esélye arra, hogy nem érik meg a hat hónapos kort, mint a szoptatott csecsemőknek. Az anyatej ugyanis tartalmaz minden olyan tápanyagot, amelyre egy gyermeknek szüksége van. A szoptatás tehát a legjobb módja annak, hogy segítsük a gyermekek életben maradását.

„A szoptatás olyan „haszonnal” jár, amely nem csak a csecsemőknek, anyáknak és a családoknak jó, hanem hosszú távú megtakarítást jelenthet a kormányok számára is.” – mondta Mr. Lake.