Több millió gyermek nem jut védőoltásokhoz a legfrissebb UNICEF jelentés szerint

Az Independent Monitoring Board (Független Felügyelő Testület) gyermekbénulásról készített jelentésében kimutatta, hogy a világ hat országában közel 2,7 millió gyermek sosem részesült a gyermekbénulás elleni oltóanyagban. Sürgősen meg kell erősíteni az erőfeszítéseket annak érdekében, hogy elérjük a vakcinában nem részesülő gyermekeket – mondta Anthony Lake, az UNICEF főigazgatója.

Nem csak arról van szó, hogy több millió gyermek nem kapta meg a bénulás elleni védőoltást, hanem arról, hogy sokan közülük a legalapvetőbb életmentő oltásokban sem részesültek. A jelentés a közös erőfeszítések szükségességét hangsúlyozza, annak érdekében, hogy minden ilyen rászoruló gyermekhez eljuttassuk a védőoltást, és így a kór elpusztításával történelmi jelentőségű lépést tegyünk előre.

Mivel a védőoltást sosem kapott gyermekek leginkább a világ konfliktusok sújtotta régióiban élnek – így például a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti országrészében, Nigéria északi, Pakisztán észak-nyugati térségében –, fontos gondoskodni a humanitárius segélyezés megfelelő védelméről, ugyanis az immunizációs kampányok hősei, az önkéntesek, az egészségügyi szakemberek és a civil szféra csak így tudnak eljutni minden rászoruló gyermekhez. Ez különösen igaz a gyermekbénulás ellen küzdő világméretű oltási kampányra.

„A poliomyelitis ellen küzdő kampány súlyosan alulfinanszírozott. Ennek ellenére a győzelem küszöbén állunk. A gyerekbénulás leküzdésével ugyan történelmet írhatunk, azonban a történelem el is ítélhet minket, ha elbukunk.”

„Az UNICEF és partnerei elkötelezettek a jelentésben felvázolt azon ajánlások megvalósításában, amelyek összekapcsolnák a gyerekbénulás (polio) elleni védőoltás kampányokat a közegészségügyi és élelmezési kampányokkal, megerősítenék a civil szféra hatékonyságát, így a közösségek magukénak érezhetik az egészségügyi kampányokat, továbbá amelyek olyan innovatív lehetőségeket fogalmaznak meg, melyek révén könnyebben elérhetőek lesznek a rászoruló kiskorúak.”