Több mint egymillió gyermek menekült el az erőszak fokozódása miatt Dél-Szudánból

JUBA/GENF/NAIROBI/NEW YORK, 2017. május 8. – Több mint egymillió gyermek menekült el Dél-Szudánból, ahol a konfliktus fokozódása elpusztítja az országot – ma jelentette az UNICEF és az UNHCR, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága.

„Az a rémisztő tény, hogy Dél-Szudánban közel minden ötödik gyermek elhagyni kényszerül az otthonát, azt mutatja, mennyire pusztító ez a konfliktus az ország legsebezhetőbbjei számára” – mondta Leila Pakkala, az UNICEF kelet- és dél-afrikai regionális igazgatója. „Hozzájön még az a több mint egymillió gyermek, akik Dél-Szudánban kényszerültek elhagyni lakóhelyüket, és egy generáció jövője valóban a szakadék szélére került.”

A legfrissebb ENSZ-adatok szerint a több mint 1,8 millió dél-szudáni menekült 62%-a gyermek. Legtöbbjük Ugandába, Kenyába, Etiópiába és Szudánba érkezett.

„Egyetlen menekültügyi válság sem aggaszt engem annyira, mint Dél-Szudán” – mondta Valentin Tapsoba, az UNHCR afrikai irodájának igazgatója. „Hihetetlenül aggasztó, hogy a menekült gyermekek válnak a krízishelyzet meghatározó arcává. Nekünk, a humanitárius közösségben mindenütt, sürgősen elkötelezett és fenntartható támogatásra van szükségünk ahhoz, hogy megmentsük az életüket.”

Dél-Szudánban több mint ezer gyermek halt meg vagy sérült meg, amióta a konfliktus először kitört 2013-ban, míg a becslések szerint 1,14 millió gyermek kényszerült elhagyni lakóhelyét.

Az ország gyermekeinek mintegy háromnegyede nem jár iskolába – ez a legnagyobb arány a világon.

A sok gyermek által tapasztalt trauma, fizikai megrázkódtatás, félelem és stressz csak egy részét teszi ki a válságnak. A gyermekek továbbra is ki vannak téve a fegyveres erők és csoportok toborzása veszélyének, és a hagyományos társadalmi struktúrák sérülése miatt egyre inkább kiszolgáltatottak az erőszaknak, a szexuális bántalmazásnak és a kizsákmányolásnak.

Több mint 75000 menekült gyermek lépte át a dél-szudáni határt Ugandába, Kenyába, Etiópiába, Szudánba és a Kongói Demokratikus Köztársaságba kíséret nélkül vagy családjuktól elválasztva.

A szomszédos országokban menedéket és biztonságot kereső családok kettős katasztrófával néznek szembe ebben az esős évszakban, amikor a gyermekek a leginkább veszélyeztetettek egészségügyileg és a védelem tekintetében a nem megfelelő menedék miatt. Sokkal nagyobb mértékű segítségnyújtásra van szükség, hogy biztosítsuk minden menekült család részére a biztonságos lakhelyet, emellett szükség van még további sürgős humanitárius segítségre, köztük élelmiszerre, vízre, védelemre, oktatásra és orvosi ellátásra.

Az UNICEF figyelemfelhívására Dél-Szudánra és a dél-szudáni menekültekre a régióban – amelyben 181 millió dollárt kér a menekültek szükségleteinek biztosítására az év végéig – jelenleg még csak az 52%-a érkezett be.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkatársai ott vannak a válság által érintett területeken, dél-szudáni menekültekkel találkoznak, amint átlépik a határt és életmentő segítséget nyújtanak, de 2017-ben a súlyos alulfinanszírozás veszélyezteti a segítségnyújtást. Az UNHCR támogatási felhívást tett 781,8 millió dollárra a dél-szudáni helyzet megoldására, de ennek még csak 11%-a teljesült.

Fotó: © UNHCR/David Azia