Újabb kemény tél teszi próbára a szíriai gyermekeket

Hamarosan 5,5 millió kiszolgáltatott szíriai gyermek tapasztalja meg ismét a tél hidegét. Idén januárban évtizedes hidegrekordok dőltek meg az országban, és az UNICEF aggályai szerint a várhatóan hasonlóan hideg, nedves idő tovább rombolja a kitelepített szíriai gyermekek törékeny testi-lelki egészségét.

A tél közeledtével példátlan segítségnyújtásra van szükség. A tavaly decemberi válsághelyzet mintegy 1,15 millió gyermeket érintett Szírián belül, további 232 ezer pedig a környező országokba menekült. Mostanra, amikor a fegyveres konfliktus immár harmadik éve tart, az említett két szám 4,3 millióra, illetve 1,2 millióra nőtt.

„Több millió kitelepített szíriai gyermek kénytelen – mondjuk ki őszintén – elfogadhatatlan körülmények között élni –, mondta Maria Calivis, az UNICEF közel-keleti és észak-afrikai osztályának regionális igazgatója. – Ha mindezt csontig hatoló hideg és eső is tetézi, az ötévesnél kisebb gyermekek esetében különösen megnő a legyengült szervezetet könnyen megtámadó betegségek, például az akut légúti fertőzések kialakulásának esélye, amelyek könnyen utat találnak maguknak a nagy tömegben.”

Jelenleg több mint 436 ezer, ötévesnél fiatalabb szíriai gyermek él menekültként Libanonban, Jordániában, Irakban, Törökországban és Észak-Afrikában menekült- és sátortáborokban, illetve befogadó családoknál. „Partnereinkkel együttműködve már mozgósítottuk a Szíriában és a régióban felhalmozott segélytartalékokat, hogy meleg, száraz, egészséges környezetet teremtsünk a télre a gyermekeknek” – mondta Calivis asszony.

A több mint 400 ezer gyermekkorú szíriai menekültet érintő helyzet most különösen bizonytalan, mivel jelenleg több ezer család él ideiglenes sátrakban egy olyan területen, amit bármikor elönthet az árvíz. Amennyiben a sátrakat és a latrinákat kiönti az eső, tovább nő a vízzel terjedő betegségek kialakulásának veszélye.

Az UNICEF 88 ezer téli ruhacsomagot oszt szét Libanonban az ország területén, sátrakban élő gyermekek között. Minden csomagban van télikabát, gumicsizma, kesztyű, sál, gyapjúsapka és meleg alsónemű. Az UNICEF emellett a vízvezetékrendszer javításán, a szeméttároló konténerek iszapmentesítésén és – a sátrakban élő családok megsegítésére – beton házalapok lerakásán dolgozik. A táborokban ezenkívül további eszközöket, például a melegvizes zuhanyzókban használt vízforraló kazánokat szerelnek fel.

• Szírián belül az UNICEF a tervek szerint 2 millió gyermeknek biztosítja csomagban a legszükségesebb téli eszközöket. A csomagokba meleg téli gyermekruhákat, takarókat, műanyag fóliát és higiéniás eszközöket helyeznek.
• Jordániában az UNICEF 35 ezer téli gyermekruhacsomagot és 24 ezer takarót oszt szét az ötévesnél fiatalabb szíriai menekültek között.
• Hogy a gyerekek iskolába járjanak, az UNICEF 370 téliesített sátrat állít fel Irakban és Törökországban oktatási és gyermekbarát célokra, és a szükséges fűtőanyagot is biztosítja.

Az UNICEF sürgősen további pénzügyi támogatásra szorul, hogy biztosítani tudja legfontosabb téli segélyezési cikkeket a Szíriában és a környező országokban élő gyermekek és családok számára. A még hiányzó, a segítségnyújtást lehetővé tévő több mint 13 millió dollár jelentős részét a gyermekek hideg elleni védelmére kell majd fordítani.